Portertorsdag – Anspach & Hobday, The Red Wine Stout

Klart det blir en porterliknande öl idag också, närmare bestämt A&H The Red Wine Stout. Ekfatslagringar är inte alltid min grej även om man får säga att I&G har hottat upp sig det senaste året. Fast nu är det mera prestigefyllt bryggeri vi pratar om och även denna vecka ett samarbete med Dugges. Själva stouten ska vara rödvinsinspirerad, inte bara lagrad på rödvinsfat. Både svartpeppar och lakritsrot användes i brygden och ölen ”torrhumlades” med svartavinbärsjuice.

Det här är en av flaskorna som valdes ut, mycket noggrant, för att få följa med hem från London. När jag köpte den trodde jag nästan att jag hade passerat maxgränsen för baggagevikten men var beredd att offra mig genom att dricka upp någon av de andra ölen på hotellet på kvällen. Det har hänt tidigare om jag säger så. Så pass god tyckte jag att den var när vi stod och sippade från varandras glas hos Anspatch & Hobdays under Beer Mile-promenade i oktober.

ANspatch&Hobdays, Dugges, The Red Wine Stout, Karlströms Malt.JPG
Suveränt snygga etiketter har de också, Anspach & Hobday

Aromen är fylld av olika komponenter. Fruktiga toner av många slag. Mörka körsbär, svartavinbär, frukkompott, katrinplommon men även träfatskaraktär, rostade malttoner och inte minst viniösa inslag. Trevlig att lukta på, inte minst framför brasan.

Lätt kropp, låg kolsyra (undrar om det är en miss i min flaska för jag minns den som rätt livlig och bubblig. Rostade toner, choklad, tanniner, katrinplommon, värmande alkohol, tydlig kryddighet och lätt ton av mineral över det hela.

Mjuk och rund avslutning. Redan här har jag en möjlig kandidat till titeln 2018 års bästa stout/porter. Riktigt, riktigt god. Frisk nog att vara en måltidsdryck samtidigt som det är en sniffaröl.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s