Torsdag, årets första torsdag! Draugen – Siren/Dugges

Vad kan passa bättre att starta igång torsdagsportrandet än just en porter? Draugen är dessutom en samarbetsbryggning mellan Siren Craft och Dugges vilket gör att jag tycker den passar riktigt bra, både svensk (typ lokalt) och brittiskt, porter och rökig, allt i ett helt enkelt. Kan det bli bättre? Det är precis vadjag kommer att märka när jag öppnar den.

Etikettsmässigt så skriker det Siren Craft om den. Om vi startar med namnet så är Draug ett sagoväsen från den nordiska mytologin. Helt nytt för mig så inget av de mera framträdande alltså. Enligt wikipedia så är det en död kropp som går igen. Inte anden alltså utan kroppen. Det snirkliga mönstret känns igen och här har de nästan gjort texten oläslig.

Siren Craft, Draugen, Karlströms Malt

Helsvart färg, beigefärgat skum som lägger sig med några millimeters tjocklek över hela ytan.
Sötma, krydighet, medel rökighet, inget överdrivet. Kraftig humlekaraktär. Lakritstoner så väl som hostmedicin.
Smaken är trevligt maltig, mörka brödskivor som rostats på grillen. Bränt socker och mera lakrits. Efter flera klunkar börjar en nötig ton framträda ihop med chokladtoner. Komplex öl i all sin enkelhet som kompletterar med viss fruktighet i slutet. Hostmedicinen drar över mot halstabletter liksom.
Eftersmaken torr och rostad.

Summerar jag den här ölen ölen så tror jag att största anledningen till att det finns så många kvar av den är priset (54:90 kr för 330 ml) och att den släpptes mitt i julruschen. Känns den prisvärd, både jag och nej. Imperial stouts (eller porter) på 10% och uppåt har ofta en och två skönhetsfläckar. Det kan vara sojasmak, överdriven sötma eller alkoholnärvaro medan detta är en riktigt bra öl som trots sin tungd har en hög hinkabilitet. Tur att jag redan har lagt ut pengar på en till för jag är inte säker på att jag hade gjort det annars. Nu har jag en att se fram emot, ska vi säga februari 2020 för jag tror att den här ölen har lagringspotential.

En reaktion till “Torsdag, årets första torsdag! Draugen – Siren/Dugges

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s