Vax – i örat eller på korken

Löjlig rubrik, ber om ursäkt. Nog med dåliga associationer. Lite nu och då träffar man på olika buteljeringar som har vaxats. Anledningen kan säkerligen variera men traditionen hämtas från vinflaskor där man gör det för att minska syretillförseln. Detta känns lite motstridigt för man vill ju ha viss oxidation hos ölet/vinet. Största anledningen till vaxning är dock att öka lyxkänslan. Det handlar nästan uteslutande om specialbryggningar, ingen skulle, gissar jag, komma på tanken att smälta vax på korken till en brown ale eller en dry irish stout.

Visst ser det trevligt ut. Jag har själv funderat att göra det på några flaskor för att sedan stoppa undan dem extra länge i källaren. Vore spännande att pröva med t.ex. Traquair House Ale för att se om man känner smakskillnad efter, säg fem, sex år. Men blir det lyxigare då? Nja, givetvis signalerar vaxet i sig lyxbuteljering men själv ser jag bara jobb framför mig. Vissa vax är nämligen väldigt jobbiga att få bort, andra smular sönder och skräpar ner så att man önskade att man hade öppnat flaskan i köket men det är givetvis ingen mening alls med det. Om man inte får visa upp flaskan och öppnandet faller ju en hel del av imponeringseffekten. Samtidigt som en smulig vaxförslutning riskerar att sänka ölen redan innan man har hällt upp den. Så blev nästan fallet med Mariestad Emmer Porter t.ex. I det fallet räddades jag av att vi öppnade den väldigt sent på middagen och jag kunde låta det mesta av smulorna landa på min tallrik. I andra änden ligger t.ex. Tepache från Wild Beer som jag recenserade igår. Där fungerade vaxet perfekt, jag sprättade upp det med en stabil kniv och drog sedan av hela förseglingen i två stora bitar.

Vax, Karlströms MaltSpelar då förpackningen någon roll? Oh ja, klart den gör. Det handlar om en totaluplevelse så jag kommer fortsätta att stå ut med smuliga vaxningar bara för festlighetens skull.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s