Mariestads Emmer Porter

Jag har fått ett Varuprov av Spendrups, Mariestads Emmer Porter. Passar bra att skriva om en torsdag som denna.  Mariestads Export är inte en öl som överraskar och stimulerar fantasin. Den förflyttar mig inte i rum som en Full Sail från Galway Bay Brewery, inte som en Traquair House Ale. Inte heller i tid som både en Smithwicks eller en Chimay Blå gör. God och välbrygd men lite för normal-tråkig således.

Fast snygg reklam gör de. Både den ”vanliga”, jag tänker på bilder med lädersoffor, sköna kustbildet och slogans om livsnjutning men även specialbrygderna ”Den stora smakresan”. Hittills har jag inte smakat de olika specialbryggderna men jag har titta på filmerna. Man måste givetvis ta allt med en nypa salt. ”-Även denna resa kommer att resultera i några spännande brygder och precis som tidigare kommer de att ha en tydlig klassisk prägel, och grunda sig på klassiska ölstilar. Detta med respekt för den långa bryggtraditionen som Mariestads-öl står för, säger bryggmästaren själv.”

Ölen, Emmer Porter ska ta avstamp i baltisk porter, men är oväntat torr för detta. På så vis kommer både röken och de rostade tonerna fram fint. Rökigheten och vetesorten emmer är en hyllning till bryggmästare Bengtssons hemö, Gotland. På filmen ser man hur han själv röker malten. Det går ju bra när man bara ska göra 2500 flaskor. Soja, tjära pch en hög beska, detta är ingen helt enkel öl. Allt annat än normal-tråkig alltså. De spännande anspelningarna på historik och geografi med emmervetet är trevliga. Emmervete är en gammal spannmålssort som började odlas för 8000 år sedan och som man trodde var utdöd innan man på 1960-talet hittade den hos en bonde på just Gotland.
Detta var alltså den fjärde smakresan, ångbåten Juno, ostindiefararen Götheborg, ånglok på inlandsbanan och nu flygtur med DC-3an Daisy. Hoppas Spendrups fortsätter med detta men med ett pris på 229 kr (via beställningssortimentet) så nöjer jag mig nog med att titta på Youtube. Fast om jag får önska lite till så vore det att Spendrups gjorde mer av den, i vanlig flaska, till normalare pris. Som de gjorde med Mariestads Porter för flera år sedan

En reaktion till “Mariestads Emmer Porter

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s