Nästa års släpp, analyser….

Låt oss titta lite i kristallkulan. Systembolaget har lyft på skynket och avslöjat lite om framtiden, i alla fall så långt fram som 2018. Systembolaget gör en lanseringsplan över de kommande fyra släppen i det fasta sortimentet och det är den som jag har tittat i. Det finns två vägar in det fasta sortimentet. Dels genom att deras öl säljer tillräckligt bra i beställningssortimentet eller så vinner man en lanseringsprovning. Det är den vägen som beskrivs i Lanseringsplanen.

Vissa öl vet vi redan nu att det kommer bli brittiska. Det anges direkt i lanseringsplanen så i mars kommer det en ale på flaska med max 5,9%. Det finns massor att välja mellan och jag kommer troligen bli glad vilken det än är. Eftersom man sätter volymen till stillsamma 20 000 liter kan vi hoppas på något intressant, lite småskaligt. I december kommer ytterligare en flaskale under 5,9% men den är tänkt att sälja mer än 50000 liter per år vilket utesluter en hel del öl. Hoppas att det inte blir någon allt för slätstruken. Innan dess så kommer det två mycket spännande öl i september. En mild och en porter. Jag hoppas på två klassiska tolkningar utan allt för mycket påverkan av ”moderna” humlesorter. Vore roligt med en riktigt knäckig, chokladig porter likt Lambeth Walk.

Dessutom finns det möjligheten att brittiska öl vinner provsmakningen i några kategorier som är öppna för hela världen. I mars ska det komma en ale på burk som luktar och smakar citrus. Hoppas att vi kan få något trevligt oavsett vad det blir för land fast personligen hade jag gärna sätt Oakham Citra. När det gäller Dubbel-IPA så vet jag inte om britterna fixar konkurrensen från övriga världen men möjligheten finns. Den ska komma i burk och för något eller två år sedan hade det uteslutit britterna men nu finns det alternativ. Med tanke på tidigare inlägg om allt för billiga öl så tvivlar jag ännu mera på att vi ser något brittiskt ta hem lanseringen av en burkale under 5,9% som dessutom ska kosta max 15,90 kr.

På höstkanten (1 september) ska det komma en burkIPA som ligger över 6%. Varken Gamma Ray eller till exempel Five Points XPA är över 6% så de går bort och det gör de flesta britterna så det blir nog något annat. Utöver detta vill Systembolaget i december ha en stout/porter i burk som serveras med kvävgas plus en barley wine. Jag har väldigt dålig koll på vad övriga länder har att erbjuda men om det är en humlad barley wine då blir den knappast brittisk men annars kunde Fuller’s Imperial IPA gärna få byta namn och skruvas lite så hade de en fin BW.

Tre flaskor CamdenÄr det spännande att vänta? Ska jag vara ärlig så nej, det kommer hela tiden väldigt, väldigt roliga öl så väntan är det knappt frågan om. Mera spännande är det att se vad som lämnar de olika gångerna. Nu 1 december försvinner en Innis&Gunn och Camden Pale Ale. Ingen av dem får mig att sörja utan bara se framåt.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s