Anskrämligt dyr öl

Fuller's Vintage Ale 2010, Karlströms MaltEn tavla är inte värd en krona om man inte hittar en köpare. Jag undrar hur många gånger min far har sagt dessa kloka ord. Samma sak gäller givetvis en öl och bland er läsare av den här bloggen tror jag inte att det är några problem alls att hitta någon som är beredd att betala 30-35 kr för en 33 cl öl. Den behöver varken innehålla svett från en Connemaraponnie eller vara ekfatslagrad i en bortglömd källare i belgiskt kloster för att 40-50 kronor ska kännas okej. Om det är en speciell buteljering, hög alkoholhalt, långväg ifrån, begränsad upplaga så kan flaskan kanske kosta upp mot 100 kr.

Däremot har jag svårt att de det motiverat att skruva upp priset på det vis som Fuller’s har gjort med sina Vintage Ale. Jag kollade nyss på deras hemsida och en Vintage Ale 2010 som vi drack på återträffen från London kostar 80 pund. En bra bit över 800 kronor för en halvliter öl. 500 ml till ett pris av mer än 1 krona per milliliter. Anledningen till denna absurda prissättning kan man säkert diskutera men en anledning är säkerligen att skapa lite surr precis som det jag bjuder på nu. Lite kittlande är det också att tänka att man är så rik. Mina Vintage Ale i källaren är värda någon stans 12-15 000 kronor. Absurt! Finns det verkligen någon som vill köpa en Fuller’s Vintage Ale 2006 för 120 pund då kanske jag skulle kunna tänka mig att sälja dem. Vad är då en Chimay Blå eller en Traquair House Ale från 2007 värda? Helt rätt, Inte en krona om det inte finns en köpare. Skål på er alla, må öl aldrig bli ett investeringsobjekt.

Chimay Blå Bild 3

3 reaktioner till “Anskrämligt dyr öl

  1. Jag förstår inte varför man blir upprörd över priset på något. Om man inte vill betala vad det kostar så köp det inte. Om man gärna vill ha det så köp det. Men man kan ju inte bli upprörd över att det är dyrt, det är väl upp till den som sätter priset!? Samma resonemang håller dock förstås inte när det gäller läkemedel och liknande produkter men det gäller för öl, kläder, hus, bilar etc.

    1. Givetvis är det upp till Fuller’s att ta vilket pris de vill. Min poäng här är att de har, i mitt tycke, satt löjligt höga priser på sina Vintage-öl. Varför har de gjort det? För att skapa uppmärksamhet samt för att slippa sälja de få flaskor de har kvar! Kanske, men det är min teori. Sedan var det inte min mening att verka upprörd, som jag konstaterar, en öl (eller tavla heller för den delen) är inte värd något alls utan en köpare. För 250 kronor vet jag att det kan finnas köpare av en Vintage 2010 men 800 kronor är ett löjligt högt satt pris. Det står jag fast vid.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s