Dags för Julöl igen

1 november så går startskottet för årets jakt på den perfekta jjulölen. Själv kan jag lungt och avslappnad stå bredvid och njuta. Inte för att jag redan har hittat den utan mera för att jag mest dricker julmust på juldagarna. Ingen julöl till julbordet i min familj, sådan är vår tradition och julen handlar mycket om traditioner. När man nu slipper stressen med juldagarna så kan man koncentrera sig på nyskapande och egna traditioner. Visst, jag dricker julöl med viss glädje ibland också och det är ett av årets mera välkomna släpp. Jag tror att själva grejen är blandningen mellan välkomna favoriter och oprövade kort.

snoigt-skottland
Helst hade jag haft en bild på Mr Sno’ball men det saknade jag så en snöig kottlandsbild får duga

Bland årets julöl så finns det fem brittiska öl, alla fem har funnits med innan men jag är inte säker på om de har kvalat in försäljningsmässigt eller smakmässigt. St Peter’s Winter Ale, Shepherd Neame Christmas Ale, Harvey’s Christmas Ale (saknades förra året men är tillbaka nu), Fuller’s Old Winter Ale och BrewDog Santa Paws. En skön samling men det finns många andra gobitar man inte ska missa. Anchor Christmas Ale, Grebbestads Julöl, Hibernation Ale, Jämtlands Julöl, Mysingen Midvinterbrygd, N’Ice Chouffe och Oppigårds Winter Ale. Givetvis saknas det en och annan. Mr Sno’balls från Harviestoun, Jólabjór, Blizzard Porter och Ayinger Winter Bock

julens-budbarare
Etiketten från en hembrygd julöl, väl dåld i tidens dimma

När det gäller traditioner så håller jag dem som sakt lite utanför juldagarna. En Soltice d’hiver den 21 december och en Hibernation Ale antingen den 23:e december, väldigt sent eller tidigt den 24:e beroende på hur matlagningen har gott. Lägg till detta en vertikalprovning av Chimay Blå i mellandagarna. Chimay Blå började för övrigt sin karriär som just julöl.

Så fram med tomteluvorna!!!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s