Admirals Ale – I can see no ships – St Austell Brewery

Detalj av Admirals Ale, St Austell, Karlströms MaltDå kör vi en öl från St Austell igen. Denna gång en bitter i klassiskt snitt. Jag roar mig med att fundera över var i landet ölen hamnar om man låter ölens egenskaper föras över på landskapet eller kanske vice versa. Att dricka öl kan vara så mycket mer än bara en sensorisk upplevelse. Det är en förflyttning för hjärnan. Mörkt nötbrun färg som andas lantliv. Visst skum på den vilket utesluter de södra delarna av landet stilmässigt, om vi hade pratat fatöl. Lantliv, norra delarna av landet om vi leker vidare med associationerna således.

Maltigt söt arom, fruktig och karamellig som skulle kunna passar bättre i bördiga områden så vi stannar i Yorkshire och Humberside. Aromen har allt som en klassisk bitter ska ha. Fylld till bredden med alkoholton och plomonarom men kompletterat av lite nyskapande. Snarare York eller Hull då än Harrogate.

Admirals Ale, Karlströms Malt

Medium kropp men fyllig smak, humm lite mera småstad kanske. Pocklington med knappa 10 000 invånare känns bra. En jordbruksort som domineras av sockerbetor. Nämnde jag att ölen har medium sötma. Det beska som kommer mot slutet kanske kan härföras till nedläggningen av Brittish Sugers fabrik 2009. Fast mer än medium blir inte beskan, man har ju bara 5 mil ut till kusten och avkopplingen.

En bra öl, en av alla dessa dussinöl som smakar bra, det finns nyanser, det finns skillnader men om man inte promt vill sitta och drömma om Pocklington eller St Austell så kan man säkerligen klara sig med en annan öl. Kanske vill man ticka den. Själv är jag glad över att ha en flaska kvar i källaren att plocka fram när jag vill ha en öl rätt upp och ner.

Karta Pocklington, Karlströms Malt

En reaktion på ”Admirals Ale – I can see no ships – St Austell Brewery

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s