St Austell, en doldis?

Jag har väldigt svårt att tänka mig det men så kanske det är. Jag reagerade direkt när jag såg en rubrik någonstans på sociala medier. (Tror det var Craftbeer.se) ”Vem har hört talas om St Austell?” Vem har inte hört talas om dem? Deras Tribute är en pärla som finns på fat lite varstans i landet. Englandet alltså. Okej, inte den mest utmanande pale ale som finns men med lagom modern touch och utan det där lite tråkiga som många pale ale dras med som jag kallar för köttig smak.
Sedan har de sin absoluta prestigöl i Proper Job och en öl som jag tror är en bra nischöl, Nicholsson’s Pale Ale. Londonpubkedjan Nicholson’s har alla en Pale Ale under eget namn som bryggs av St Austell.

St Austell är ett anrikt och familjeägt bryggeri från Cornwall. Jag tror att det är spridningen på Tribute och just Nicholson’s Pale Ale som har fått mig att tro att de är större än vad de är. Den officiella historieskrivningen är att bryggeriet var i en nedåtgående spiral under 1990-talet med sina tre öl som alla kom från samma mäskning. Mannen som kom att förändra hela bilden är Roger Ryman. 1999 började han jobba för St Austell som enligt honom låg nere i den djupa södern, långt ifrån hans hemtrakter Lancaster och ännu längre från Alloa i Skottland där han jobbade som bryggare åt Maclay & Co. En annan mycket välkänd Cornwallöl, Doom Bar, från Sharp’s hade just sett världen och Mr Rymans första uppdrag var att skapa en ny öl åt St Austell. Hans företrädare på posten som headbrewer, Andrew McClure, hade redan bestämt namnet. Daylight Robbery – en öl som skulle ära sommarsolståndet.

Cornwalls kust, Karlströms MaltDe tre ölen som St Austell hade i sin portfölj var Boson’s Bitter (3%), Tinner’s Ale (3.7%) och Hick’s Special Draught (5%). Det som saknades vat en öl i spannet 3,7%-5% Roger Ryman visste tidigt att han villa skala en modern, golden ale med mycket fruktiga toner men samtidigt mycket aromhumle och ut kom Tribute. Därifrån har han fortsatt att utveckla bryggeriets ölportfölj. HSD finns kvar idag medan Tinner’s Ale är avvecklad enligt Ratebeer och Boson’s Bitter överlevde inte ens tills Ratebeer skapades. Numera är St Austell ett bryggeri med Imperial Stouts, flamish reds, IPA och DIPA, Gose och California Common för att nämna några av ölstilarna de har prövat på. Kan bara ångra att jag inte försökte besöka bryggeriet 2015 när jag var i Cornwall med familjen.

4 reaktioner på ”St Austell, en doldis?

  1. Hei. Før Roger Ryman overtok ble bryggeriet kalt ”St Awful” på folkemunne. Kommer to nye fra St. Austell på bestillingsutvalget.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s