Fuller’s Golden Pride

Golden Pride, Fuller's, Karlströms MaltIkväll har vi haft lite träff med aktieägarna på Nya Victoria. Varit ute och druckit öl, ätit burgare och suttit och pratat en massa. Efter några rätt moderata öl var jag sugen på en bra avslutning men det fanns ingen imperial stout, barley wine eller knappt något strong ale alls i sortimentet så jag gick sonika hem. För i min källare finns resurser. Jag stod där och tittade lite på mina olika öl och så plötsligt föll blicken på en flaska Golden Pride. Detta är en öl som jag hade med på provningar för dryga tio år sedan men numera slinker den aldrig med. Oförtjänt? Kanske, bäst att ta reda på det.

Stort brusigt skum som snabbt dog undan. Vacker djupröd ton.

Inga stora aromer oavsett vad tillverkaren eller distributören skriver om. Nötigt, fruktigt och lätt viniöst men man måste långt ner i glaset med näsan för att känna aromerna. Vilket kan vara väl värt besväret för det luktar fint.

Om man nu hade tänkt sig lite barley wine över den här ölen så sänkte aromen förväntningarna och första klunkarna ändrar ambitionen ytterligare. Alkoholen finns klart närvarande men mera som sötma än som värmande, det är en öl med stor hinkabilitet, inte alls en sipparöl som man tänker sig barley wine. Det är en strong ale och man känner igen både ESB och London Pride i smaken på den. Detta är fylligare, sötare men inte så mycket mera komplext.

Att jag gillar Fuller’s har nog inte undgått någon men detta är inte någon av deras bästa öl enligt mig. Jag hoppas på mera komplexitet, större kraft och mera wow av en öl på 8,5% En sådan här öl ska man inte dricka pintvis av men det gör man lätt med denna. Jag prövade med lite ost till men är det en öl till osten man letar efter så är det bättre att välja en flaska Vintage. Vintageölen är förövrigt baserad på just Golden Pride. Dels flaskjäser den men den har dessutom varierat humlerecept så helt samma öl är det inte. Ibland är det samma humlesorter (vet inte om det är samma tider och mängder) men ibland kör man helt andra. Undrar om inte ordet vintage och den fina lådan gör sitt till smaken också. Maltbasen lär dock vara den samma varje år.

Vill man ha en fyllig öl med lagom alkohol så tar man ESB eller 1845. Vill man ha en bra barley wine så väljer man något annat bryggeri helt enkel. (OBS Fuller’s påstår ingen stans att detta är en barley wine, det är bara min uppfattning om att den borde vara det) I ärlighetens namn kanske man ska påpeka det faktum att jag redan har tömt flaskan. Lättdrucken var ordet sa Bull!

3 reaktioner till “Fuller’s Golden Pride

 1. Jag vet inte om det stämmer, men jag upplever att Golden pride varierar rätt mycket mellan de olika batcherna, mer än någon annan Fullersöl i alla fall, ibland är den väl söt, olika grader av kolsyra mm. Är det jag som utifrån dåligt smakminne inbillar mig eller är det något du också känner igen?

  1. Åh, jag har inte druckit Golden Pride på 5-6 år skulle jag gissa. De brukar aldrig ha den på visningarna på bryggeriet. Till provningar jag kör så väljer jag ofta andra öl i den alkoholklassen.

   Jag tänker att Fuller’s kanske inte brygger den så ofta och då kanske det blir lite större variation… London Pride och ESB t.ex. är ju väldigt stabila öl. Deras Wild River varierade kraftigt i början upplevde jag det som men det handlade säkert om intrimning.

   Jag lämnar frågan öppen till någon som prövar den oftare än jag.

 2. Ok, att den är så pass liten att de brygger den mindre ofta skulle ju kunna förklara en del. Det är nog därför jag har reagerat på det, just utifrån att de mer vanliga Fuller’s- ölen är så pass stabila.

  Sen är det ju alltid svårt att jämföra öl över så pass lång tid, jag dricker Golden pride max en gång om året. Dels är det ju vanskligt att komma ihåg smaker och dels påverkar ju vad man ätit och mer druckit ganska mycket tänker jag…

  Tack för bra svar!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s