Innis&Gunns bästa hittills, kanske?

Barrel Aged Raspberry SaisonInnis&Gunn på härsen och tvärsen var en annan rurik jag funderade på. Fast det lät lite väl negativt med tanke på vad jag tyckte om ölen så jag bestämde mig för den ovan. Ölen går under det inte allt för korta namnet, Latitude & Longitude: 001 Raspberry Barrel Aged Saison. Barrel aged är ingen nyhet från denna skotska bryggare men saison tror jag är nytt för dem. Det är en saison med tydlig I&G-stämpel. Hussmak brukar normalt tillskrivas jästen till stor del men här dyker den upp trots att man har en helt annan jäst än man brukar använda sig av.

Vanligen så provar jag ölen först i sin ensamhet och någon gång senare även i kombination med mat. Den här gången blev det med mat direkt. När jag såg salladen, ihopplockad av vad som fast i kylskåpet, med både fetaost och lagrad prästost, färska champinjoner från Franzéns i Tidaholm och hemodlade tomater och lätt grusiga morötter så kände jag direkt att en saison vore värd att prövas till detta.

Lätt disig och med en gulröd svag ton i färgen. Bara ett finger högt skumm som var borta så fort jag hade fått fram kameran. Aromen är fruktig snarare än jordig. Hallonen bidrar säkerligen men detta är en renjäst saison utan den sedvanliga ruffigheten. Vanlijsötma och lät ekighet bidrar till Innis&Gunn känslan.

En försiktig, nästan stillsam syra, kommer vid första klunken. Efter ett ögonblik växer maltsötman fram och man hittar även lite brötiga jästkaraktären fram utan att på något vis dominera. Kroppen är lätt och hela ölen känns frisk och somrig. Låg beska. Lite udda tid att lansera den kan jag tycka för den luktar, smakar och känns sommar.

Den passade riktigt bra till salladen. Det lätta smakerna bollades runt av salladen. Syran i ölen hittade en kompis i fetaosten. Det brötiga i jästen gick fin ihop med morötterna vars sötma sammanlänkades av maltsötman i ölen. Känns nästan svamligt när jag skriver det men detta var en riktigt skön kombination.

 

En reaktion till “Innis&Gunns bästa hittills, kanske?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s