Flygande pubar eller beer bomber

En fråga leder ibland till något annat. Thomas, inte alls svar på din fråga om HMS Belfast men jag jobbar vidare där. Under tiden kommer här en historisk tillbakablick.

Spitfire_beer4När de allierade hade tagit sig iland på Normandies kuster så var knappast öl den första prioriterade fönödenheten som transporterades över kanalen. Ammunition, bensin och liknande var viktigast men ganska snart ville soldaterna göra sitt liv lite drägligare. Soldaterna tyckte inte riktigt om hårda kex och cider som erbjöds i det befriade Frankrike. Snart nog började Spitfirepiloterna lastade sina sittbrunnar fulla med brödlimpor. Knepigare var det med ölen men lösningen fanns hos kreativa människor. En av lösningarna var att använda de extratankar som Spitfireplanen kunde utrustas med. Istället för att fylla dem med bensin så rengjorde man dem med ånga och fyllde dem med öl. Enligt vissa uppgifter smakade ölen lite flygfotogen de första gångerna man fyllde på men sedan försvann den och kvar fanns bara en lätt metalisk smak. Jag antar att soldaterna inte var allt för nogaräknade i Normandie.

Beer Bombs 1Ett annat sätt att lösa det hela på var att hänga öltunnor under vingarna där man normalt skulle ha haft bomber. Viss modifikation behövdes av faten och man satte fast an slags kon i ena änden. Om man flög tillräckligt högt så var ölen välkyld när man kom fram.

Var ölen kom ifrån är inte fastlagt men Heneger and Constable brewery donerade öl till trupperna efter D-dagen. Black Eagle Brewery hävdar ha gjort det men det finns inga säkra besked.

2 reaktioner på ”Flygande pubar eller beer bomber

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s