BrewDog, den nye Goliat?

Öl i vasken, Dead Pony Pale Ale, Karlströms Malt
Dead Pony Club, rakt ner i vasken. En skön symbol för BrewDog punkighet. Om den en gång fanns så har de nog numera spolat ner den i vasken.

Ibland känner jag det som om jag kastar mycket skit på BrewDog men jag tycker, har alltid tyckt, illa om deras så kallade punkattityd. (Okej, kanske inte så väldans mycket men här är ett exempel) Visst, vissa grejer känns riktigt kul men mycket känns bara som reklamstunts. Som att byta namn till Elvis för att kunna vinna en märkestwist i USA. Det är alltså grundarna James Watt och Martin Dickie som har bytt namn till Elvis i ett försök att vinna varumärkesstriden om namnet Elvis mot Elvis Presleys Estate. Ölen Elvis Juice får helt enkelt heta något annat i USA till BrewDogs förtvivlan. Samma BrewDog som har pressat en pub i Birmingham till att byta namn från Lone Wolf till enbart Wolf. Deras vodka/gin/spritmärke heter Lone Wolf. När de nu backar ner så görs det med en tam ursäkt om att det var deras advokater som blev lite ”trigger happy”. Dags nu när folk har blivit upprörda…… och baren har fått satsa tid och pengar för att byta namn.
Det är inte den ända baren som har namnproblem med BrewDog. Dagen efter att man/James Watt hade backat via twitter så varnade bryggeriet enligt The Guardian Tony Green att använda namnet Draft Punk på sin bar. Eftersom de har rätten till namnet Punk i samband med öl. Green å sin sida hävdar att detta är en bar, inte en öl.

Saison a la Provision, Burning Sky, Engelska Öl, Karlströms Malt.jpgDenna konflikt fick till slut bägaren att rinna över för Mark Tranter på Burning Sky. Sussexbryggeriet kommer helt enkelt att slut sälja sin öl till BrewDogs dryga 45 barer världen över. De vill inte ha något alls med bryggeriet i Aberdeenshire att göra, inte meet the brewers event eller något. Mark Tranter tycker att BrewDogs grundare besudlar själva ordet punk. BrewDogs MD för barerna, David McDowall, beklagade det inträffade och tyckte det var synd att deras kunder nu går miste om Burning Sky men å andra sidan blir det plats i kylarna för nya, spännande bryggerier.

Bra gjort av Burning Sky tycker jag. Vill man hellre se det från det andra hållet så är det kanske bara en PR-trick från Burning Skys sida, lite ironiskt i så fall för BrewDog. Tänk att de har blivit så stora att de numera finns på den andra sidan av PR-trick i kategorin David vs Goliat. Hur som, om Burning Sky hade haft en öl på Systembolaget så hade köpt några. Jag får leta efter dem i London i oktober istället!

Lite länkar om ni vill fördjupa er lite i ämnet
https://www.brewdog.com/lowdown/blog/nailing-our-colours-to-the-motherfucking-mast
https://www.theguardian.com/lifeandstyle/2017/mar/27/brewdog-backs-down-lone-wolf-pub-trademark-dispute
https://www.thespiritsbusiness.com/2017/03/brewdog-withdraws-legal-threat-over-pub-name/
http://protzonbeer.co.uk/news/2016/10/07/brewdog-all-shook-up-over-elvis
https://www.totalales.co.uk/blog/2017/7/12/punkd-burning-sky-pulls-its-beer-from-brewdog-bars

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s