Powers Gold Label

Dags för lite whiskey. Denna gång en klassisk variant av irländsk whiskey. Det är en whiskey med lång historia bakåt om man nu kan prata så om en sort som ändrat sig så pass mycket genom åren. 1791 startades verksamheten av en värdshusvärd som såg en möjlighet att utöka sin verksamhet. 30 år senare har man flyttat till klassiska John’s Lane och företaget heter John Power & Son. Power’s var på den här tiden en Pot Stillwhiskey och man kokade sin sprit i en enstaka panna även om man hade två till ståendes i destilleriet. I slutet av 1800-talet var det betydligt större omfattning på tillverkningen. Ihop med John Jameson, William Jameson och George Roe så räknas de till The Big Four. Dessa fyra dominerar irländsk whiskeyindustri och därmed världswhiskyindustrin.

1886 börjar de buteljera sin egna whiskey. Låter inte så konstigt idag men då var praxis att man sålde fat till vinhandlare och sprithandlare som sedan buteljerade whiskeyn själva och sålde till kunderna.

Power's Golden Label, irländsk whiskey, Karlströms MaltVad smakar whiskeyn nu då?

Tunt guldfärgad.
Snabba och utdragna tårar på glaskanten

Sötma, fruktighet, sherrytoner, kryddighet

Lätt smakbild, inget tungt alls över den här whiskeyn. Smakar lite Pot Still över det hela. Fruktigheten breder ut sig och delar upp sig. Päron, persika, apelsin. Örtighet, smörkola och inte minst vanil.

Summering: Inte alls illa. Ingen helgjuten whiskey men till det priset så är det bra. Mjukare än en vanlig Jameson, rundare men lika tunn i eftersmkaen. Om jag hörde till dem som tog en dram av större storlek varje kväll så vore det nog en bra vardagswhiskey. Tar man bara någon enstaka centiliter lite nu och då så föreslår jag att man kliver upp lite i pris.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s