Hammerton Baron H – En svart-IPA

Baron H, Hammerton, ölflaska, Karlströms MaltIgår funderade jag över Svarta Ipor medan jag satt och sippade på min St Peter’s Cream Stout. Klart man måste pröva en Black IPA alltså. Denna öl som jag absolut inte kan tänka mig att godkänna som rätt typ av öl en torsdag. Långt ifrån Porter, inte ens i närheten när det är bra. Det blir en av flaskorna från Hammerton Brewery. En BIPA (kärt barn har många namn) som de bryggde för att fira sitt ettårsjubileum. Fast detta är givetvis en återbryggning för de startade sin verksamhet 2013. Stiligt värre alltså och enligt etiketten så har de inte snålat på humlesorterna. Mosaic, Chinook, Columbus, Cascad och Summit kompletteras alltså av en hög med teblad. Fast jag hade nog aldrig kunnat gissa på te som krydda i den här ölen. Jag vet inte om det var för lite te eller om det har lagrats bort. Hur som så hittar jag inte tearomen/smaken.
Casacdian Dark Ales, som Siporna också kallades/kallas är en stil som jag inte alltid gillar. Jag gillar själva tanken att brygga något med helt fel färg, som jag faktiskt tror att det var tänkt från början men flera varianter jag har smakat har inte känts riktigt ipa-aktiga. Det har varit mycket rostade toner, lite chokladtouch eller allt för sötmafylliga öl. Baron H klarar sig undan alla dessa minor. Det är verkligen en IPA om än väl tam i mångas tycke kan jag tänka mig. Inte helt svart så här passar Cascadian Dark Ale bäst som öltypsnamn. Mörk färg med tydlig, vacker röd ton om man håller upp glaset mot glödlampan. En stor arom med mycket humle. Grapefrukt, svartavinbär, fruktig. Lätt kropp, medium kolsyra vilket skulle gärna fått varit lite mera av. Rena, klara, krispiga smaker. Lagom beska enligt mig, istället kommer humlen fram desto mera som olika smaker. Grapefrukt, citrongräs, aningen tall, mycket smaker över lag. Svartavinbär, lakris, citrus. Lång efterbeska som kommer kraftigt.
Riktigt trevlig öl som absolut gör rätt för benämningen IPA. Trevlig öl som håller sig inom måttliga gränser men samtidigt nyttjar all humle riktigt bra.

Baron H, kopp te, Hammerton Brewery, Karlströms Malt
Te till mig och te till min fru. Baron H, H:et står för Howick gissar jag. Charles Grey som gett namn åt tesorten Earl Grey var vikomt över Howick.
Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s