Dags att ge sig ut på landet – Saison à la Provision

Christer Sehlstedt, du har så rätt. Ska man uppleva ”det riktiga” England ska man inte hålla sig i London. Det finns visserligen mord även där men det är ute på landsbygden man får den rätt känslan. Kommissarie Banks, Jimmy Perez (fast då är det givetvis Shetland man upplever) och inte minst Tom Barnaby löser inte bara mord utan tar sig då och då en skön pint på puben. Kommissarie Morse är visserligen oftast inne i staden men å andra sidan är Oxford på något vis landet rakt igenom. Underbar stad hur som helst.

Nu var det inte den jag tänkte skriva om utan en Saison à la Povision. Knappast den öl man förknippar med ovan nämnda litterera figurer men väl en underbar öl som kommer från den engelska landsbygden.

Burning Sky är ett intressant bryggeri som kompletterar all den tradition som Harveys Brewery står för i Lewes. Burning Sky är, enligt dem själva, ”A brewers dream” och det kan nog väl stämma. Kylskepp, gamla bryggeritraditioner och inte minst återupplivandet av blandandet av öl. Vem är det som står för traditionen?

Saison a la Provision, Burning Sky, Engelska Öl, Karlströms Malt.jpgUnderbar ljusguldig färg med ett stort vitt skum. Aromen är riktigt stor, stor klassisk saisonjäst, citrus, halm, liten funky men inte alls överdrivet. Lätt humling. Smaken är lite skarpare, pilsnermalt, citrus, halm (hur smakar det), jäst. Mjuk kolsyra och medium kropp. Riktigt trevlig saison, minst lika bra som orgnialen, vilka dessa nu är. Mjukare än Dupont t.ex.
Lewes skulle jag vilja besöka och den här ölen har inte ändrat på detta.

3 reaktioner på ”Dags att ge sig ut på landet – Saison à la Provision

  1. Instämmer, väldigt god! Drack en häromdagen, kanske inhandlad på samma resa som din 😊 Lime tyckte jag mig skymta. Och en hel del syra.
    Funderar lite på syrligheten, finns det stilar inom stilen? En del saison är ju väldigt sura medans andra mer är humliga pale ale liknande öl fast med den karakteristiska jästen. För mig är det senare saison men antagligen är jag påverkad av att de första jag drack var just sådana.

  2. Jag tycker nog att en viss syra ska det finnas med. Saison är kanske den stilen som spretar mest. En anledning är nog att det inte fanns särskillt många komersiella exempel. Bryggare läste om stilen och gjorde sedan vilda gissningar om vad det ska smaka. Jäst måste det smaka, saison är lite brötiga, ibland mera och något enstaka riktigt oren i jäsningen fast på ett trevligt vis.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s