Fuller’s Pale Ale

Fuller's Pale Ale, ölflaska, Karlströms MaltDet var med lite sorg som man nåddes av beskedet i oktober 2015 att Chiswick Bitter inte skulle finnas kvar som året runt öl utan bara som en säsongsöl. Chiswick Bitter ligger på 3,5% och har funnits lite av och till i matbutikerna i Sverige. Jag kom att prata om den ölen när vi besökte bryggeriet i mars 2017 och då fick jag en flaska Fuller’s Pale Ale att pröva istället. Den skulle vara en slags ersättningsöl tyckte personalen. Jag vet inte riktigt när den kom men äldsta ratebeernoteringen är från 2003 och det är alltså inte en ersättningsöl Chsiwick Bitter. Möjligen den öl som ligger närmast alkoholhaltsmässigt men jag tror nog att London Pride är mera lik rent smakmässigt.
Det är alltid vanskligt att prova en sådan här öl. Dels har jag ju ganska höga förväntningar på den som ”ersättare” till Chiswick, en öl som jag inte har druckit buteljerad på ett tag och är det någon typ av öl som verkligen kan lyftas av att serveras på cask så är det dessa lågalkoholiga, maltfokuserade öl.

Men nu kör vi, en försiktig och enkel öl. På gränsen mot tråkig kanske någon skulle säga om aromen men vill man uttrycka sig vänligt så kallar man den alldaglig. Lite försiktig arom med drag av malt, apelsinskal och sötma.
Smaken domineras av toffe och skön maltsötma. Här ligger den här ölens styrka, smaken. Fruktighet från jäsningen och en beska som balanserar upp ölen. En klassisk brittisk öl med drag åt den här krispigheten som pale ale bör ha enligt mig medan kroppen känns väl tunn. Den är inte alls i närheten av hur en öl i denna styrkan kan kännas på puben när den serveras från cask. Eftersmaken är kort och koncis, lagom med beska för att lämna plats för nästa klunk direkt.
Trevlig öl som jag gissar inte kom. mer att komma till Sverige eftersom den är lite för stark för daglighandeln och på Systembolaget gör sig nog inte en 3,6% öl så väl, tyvärr. Jag vet dock att A. Nordqvist håller på och utvärderar ölen. Vi får se var det landar fast då gissar jag att man pratar med bryggeriet om att få ner ölen till 3,5% så att den kan komma att säljas hos Coop, ICA och inte minst alla dessa butiker som specialiserar sig på folköl

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s