Brixton Brewery, en ny favorit för mig

Brixton Brewery är i mångt och mycket ett dussinbryggeri innanför M25-ringen som ibland används som en slags gräns för London. Detta ska absolut inte tas i negativ mening. Helt det omvända. Att vara som andra bryggerier i London innebär att:

 

Brixton Flaskor, London, Karlströms Malt1) Börjat småskaligt i trånga lokaler mera tänkta för bullrig industriverksamthet än bryggeri
2) Ständig expansion
3) Har numera utökat lokalen till närbelägna lokaler
4) Har en entusiastisk ägare som i början bryggde ölen men som numera har anställt bryggar
5) Definierar sig snarare med sitt område typ Bermondsey, Hackney eller Camden än med London
6) Är inte äldre än 6-7 år
7) Har ett provisoriskt Taproom öppet på helgerna
8) Spännande, ständigt förnyat ölsortiment, inte så sällan amerikanskorienterat men med tydliga brittiska rötter. Maltigt, fruktigt men med mera humlekänsla än Fuller’s Batesman, Harvey’s, Adnams med flera.
9) Har en trogen skara anhängare i sitt lokala område

Givetvis uppfyller de flesta inte alla kriterierna men många av bryggerierna uppfyller i alla fall sex, sju stycken av dem klart och de andra lite mera tveksamt.

Utsidan av Brixton, Jez, London, Karlströms Malt
Jez, en av ägarna, är mannen med telefonen utanför bryggeriet.

Brixton Brewery ligger under en järnväg och har idag två järnvägsvalv till sitt förfogande. När de startade klämde de in sig i det ena. Sedan starten 2013 så har man köpt nya tankar, brygger oftare och har större kapacitet hos bryggverket allt i en ständig takt av expansion. Ifjol anställde man extra bryggare och man har numera lagret i järnvägsvalvet bredvid bryggeriet alltså. Det är dock svårt att se hur de skulle kunna pressa in flera tankar för att öka produktionen. En ökning kommer troligen innebära ytterligare ett järnvägsvalv, kanske direkt bredvid eller inte allt för långt bort. För man är hårt förknippad med sin omgivning. Kollar man designen så hittar man namn från området, färgskalor och mönster från de tyger och textiler som säljs på marknaden bara två stenkast bort. Junction Studio, också från Brixton, har gjort ett bra jobb för att ge varje etikett sin egna prägel men samtidigt väl sammanhängande formspråk. Man behöver studera för att se skillnaderna men kan lätt känna igen en Brixtonöl i kylen.
Punkt 4 stämmer inte på Brixton om jag fattade rätt. Jag tror inte någon i de två ägarparen har varit bryggare. Däremot är de inblandade på andra vis i företagandet. Också det ett vanligt scenarium givetvis.

 

Vimplar i taket, Brixton Brewery, London, Karlströms MaltProvisoriskt Taproom är nog bara förnamnet för Brixton. Några ihopfällbara bänkar ersätter buteljeringsmaskinen och så städar man upp i hörnet där tapptornet står. Bang, så är man igång. Det förklarade vimplarna som hängde i taket och mer påminde om 6-årskalas än om fungerande bryggeri. Visserligen saknar man det mesta från ”The hip new microbrewery taproom starterpack” men ett taprrom det är det. Och det är folket där som skapar känslan, inte lamporna eller skylten på väggen. När det gäller lojala anhängare så har man inte minst Pete (jag uppfattade att han heter så?) Han driver matbutiken i valvet bredvid, han ställer alltid upp när de behöver en extra hand, någon som tar emot en leverens som kommer vid fel tillfälle, någon som provar en öl eller två o.s.v.
Brixton Brewery är inte självklart att hitta på enågon pub om man inte söker sig söder ut i London men det är definitivt värt resan. Om taproomet inte är öppet så kan man alltid smita in på The Craft Beer Co i Brixton. De har alltid något på tap men också flera av deras andra öl i flaska.

Annonser

En reaktion på ”Brixton Brewery, en ny favorit för mig

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s