Collaboration brews – ytterligare en dimension

Jag har alltid haft lite funderingar över själva grejen med collaborations. Det känns liksom lite påklistrat inom ölvärlden om man jämför med t.ex. matlagning där två kockar verkligen kan påverka varandras måltider på en rad olika sätt. Delge sig olika tekniker, recept, en lagar förrätt, den andra huvudrätten å så en gemensam efterrätt. Eller någon som är berömd för sina kycklingkonster kommer till en fiskfantast och lär sig. Vid bryggning så är det ena bryggeriet som brygger vad som i bästa fall är en gemensam idé. Det är en hårfin skillnad upplever jag mellan kontraktsbryggning och samarbetsbryggning. Den stora vinsten med collaborationsbryggningarna är nog inte ölen som kommer ut ur bryggningen utan de tankegångar som man har delat mellan sig. Stött och blött olika teorier och erfarenheter. Otroligt viktigt för alla bryggerier oavsett storlek skulle jag tro. Stora kan lära av små och vice versa. Sedan finns det alltid en marknadsmässig fördel med att få ut en samarbetsbrygd, unik, on-time, special, special.
Nu har jag hittat ytterligare en tydlig och rolig aspekt på det hela. Ulsters Exiles. Låter mest som ett Hurlinglag tycker jag men det är en löst sammanhållen grupp bryggare som alla har sin uppväxt i Ulster, den norra provinsen av Irland. De brygger öl tillsammans för att manifestera sitt ursprung, förening, kärlek och… nja allvarligt talat tror jag det mest handlar om att man har kul låter det som.
Som en extra twist på det hela så är det inte bara så att det är Ulsterwomen/Ulstermen som har bryggt ölen utan man har även använt sig av Vedabröd, en typ av bröd som normalt bara säljs i nordirland. I fjol brygdes ölen hos Weird Beard som sedan har haft den vilandes på ekfat från The Quiet Man så nu i april är det dags för ölen. Så om någon har möjlighet att vara i Belfast den 21:a april (The Woodworkers) eller i Derry (The Walled City Brewery) så kan man pröva Mesca Ulad som ölen heter. Från och med den 23:e så finns den även i Mainland UK

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s