Tesco sparkar ut Heineken från sina hyllor?

Roger Karlsson, Alf tycker om öl, skickade mig en skärmdump från Svenska Dagbladet. Rubriken är lite braskande ”Utländska öl tas bort i brittiska mataffärer” men den är givetvis lite vinklad. Det handlar nog mera om ett förhandlinsspel mellan daglighandelsjätten Tesco och ölkoncernen Heineken. Heineken har idag enligt artikeln 53 olika sorter öl från sin portfölj på Tescos hyllor. Heineken vill nu höja sina priser med hänvisning till det sjunkande värdet på pundet. Tesco å sin sida kontrar då med att ta bort en hel del produkter och säger sig vilja Camden Hells, Camden Town, (2) Karlströms Maltersätta dessa med produkter från mindre bryggerier. Det kan säkerligen stämma för brittiska konsumenter är precis som vi svenska mer och mer medvetna om ursprunget på de produkter vi väljer. Vi konsumenter kan tänka oss att betala lite mera för det vi vill ha. Ibland handlar det om smak, ibland om ursprung och oftast om en kombination. Sedan är det alltid en fråga om hur mycket vi är beredda att lägga. Vardagsöl eller finöl?
Hur ser det ut på hyllorna hos Tesco då? Sommaren 2015 hade familjen Karlström bilsemester i England och redan första kvällen skulle vi handla mat och givetvis spanade jag in utbudet. Massor med öl jag inte hade sett innan, glatt överraskad och riktigt nöjd. Fast två, tre besök senare så är jag lite mera sansad. Utbudet var det samma i Kent, Sussex, Devon och Cornwall. I princip alltså. Vi pratar BrewDog, Greene King, Meantime, S:t Austell, Skinners med flera. Inga småbryggerier i min mening men klart mindre än jätten Heineken såklart. Den lilla regionala skillnaden jag noterade var mest ett förskjutning av antalet sorter och hyllmeter. Lite mera Meantime nära London och lite mindre nere i Cornwall men det omvända för Skinners. OM och det är ett stort om här för jag tror inte sista ordet är sagt här så kanske kan ett försvinnande av dessa produkter öppna upp för något nytt bryggeri. Camden eller Beavertown t.ex. men eftersom det är lite billigare mainstream lageröl så är frågan om det sker. Är Camden Hells tillräckligt billig för att passa in? Med deras nya bryggeri uppe i Enfield som kan klara av 40 miljoner liter per år så är nog Tesco och iknande kedjor en förutsättning för att få avsättning.

En reaktion till “Tesco sparkar ut Heineken från sina hyllor?

  1. Skinners besökte jag och frugan sommaren 2007 eller var det 2008? ja ja skit sak samma. Varför kan man inte köpa någon av deras öl på Systembolaget? Kan det möjligen bero på att dom ej har någon Trippel APA med leverpastejsmak. Nä nu var jag elak mot vissa av våra så populära svenska bryggerier.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s