Sejdeln – det perfekta glaset för en Mild

(Detta inlägg är en recension av en ölsejdel som är ett varuprov från sejdelshoppen)

Kanske är det så att sejdeln är det perfekta glaset men knappast ur arom eller känsla av elegans. Fast Mild är inte en öltyp som utstrålar elegans i sin framtoning. En sejdel är ett robust glas som tål att tappas inne på puben, speciellt om man har halm utstrött på ett trägolv i en bakficka. Vän av ordning kanske nu vill påpeka att det inte är särskilt ofta man har halm på golvet inne på pubarna numera. Fast det är precis det som jag tycker stämmer med sejdeln. Den är lite av en tidsmaskin. Jag har några gånger druckit öl i sejdel men det var några år sedan. Mitt minne av sejdeln var att den kändes lite tung och klumpig.

Allt annat än en grinig gubbe
Sejdeln känns som ett naturligt val för denna gentleman att dricka sin öl i

Vad skulle jag pröva för öl nu i sejdeln? En öl som känns lika old school som sejdeln själv. En mörkare öl, låg alkoholhalt, gärna lite mindre med kolsyra som en cask brukar ha. Tyvärr hade jag ingen brittisk sådan hemma, det borde ju ha varit en Banks, HH eller dylikt I kylskåpet hade jag Frans Johan från Nya Victoria. Ölen dracks till en rådjursgryta med gräddsås, koktpotatis, okota grönsaker och inte minst vinbärsgelé.

Hur kändes den? Inte alls illa faktiskt. Det är absolut inte ett glas för det subtilla sniffandet eller för de eleganta ölen. Det är ett vardagsglas och ett ”firar”glas. Robust och tåligt så man kan skåla lite glatt med det om favoritlaget har vunnit rugbyn eller drämma lite dystert i bordet om något resultat har gått emot än. Det är tyngd i glaset men hänkeln (handtaget) ligger bra i handen. Den tjocka kanten på glaset gör inget för att framhäva någon elegans hos ölen. Detta är ett robust ölglas. Ett glas för byggjobbare som dricker Mild, bönder som sveper sin pilsner eller en skomakarlärling som tar en Helles. Jag kommer att använda glaset både nu och då när ölen passar. Jag ska pröva det med hustrun nästa gång vi dricker Fuller’s 1845.

sejdel-frans-johan-karlstroms-malt

Den här sejdeln kom alltså från Sejdelshoppen, länk direkt till glaset hittar du här.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s