Man behöver inte vara småskalig för att hitta på småbatcher av spännande öl med en historia bakom

Man kan nog konstatera att det är enklare för små bryggerier att tillhandahålla en unik öl till en enskild restaurang eller pub. Om man brygger i en 500 literstank så behöver restaurangen således klämma iväg 500 liter, om sedan bryggeriet expanderar till 2000 literstankar så behöver restaurangen alltså sälja av 2000 liter inom ölens hållbarhet. Alltså lättare att kunna tillgodose kundens önskemål om man är mindre men samtidigt så blir givetvis ölen dyrare då. Tiden att brygga brukar vara ungefär den samma oavsett storlek på byggverket.

caskfyllning-fullers-london-karlstroms-malt
Bara plocka ut ett fat och kör en torrhumling och vips har man en unik öl. Hur svårt kan det vara?

Men även om man gör 40000 litersbryggningar så kan man kosta på sig att göra något speciellt bara för de närmaste grannarna. Typ som Fuller har gjort vid två tillfällen. David och Penny Barltrop bor bara ett stenkast från bryggeriet (jag gissar att jag faktiskt skulle behöva både två och tre kast för att nå fram men nära bor de) och de har humle växandes i sin trädgård. Humlen fanns redan när de flyttade in så de har ingen riktig koll på sort eller när den planterades. För några år sedan kom de i samspråk med Derek Prentice vid en provning och man beslöt att göra Church Street Chiswick Bitter. Den vanliga Chiswick fast torrhumlad med paret Barltrops humle. Enligt artiklarna jag hittat så gjorde man 2012 en barrel (160 liter lite drygt) och i höstas gjorde man en ny omgång fast bara två firkins (typ 2 gånger 40 liter). Den här gången har man valt att kalla ölen för Dr Jekyll& Mr Hyde. Jag har dragit iväg en fråga till Fuller’s om man gör detta varje år eller om det är fyra år sedan senast men enligt Chiswickw4.com så är det en årligen återkommande öl.

Artiklarna finns att läsa här:
http://www.chiswickw4.com/default.asp?section=info&page=confullers073.htm
http://www.chiswickw4.com/default.asp?section=info&page=confullers049.htm

Annonser

2 reaktioner på ”Man behöver inte vara småskalig för att hitta på småbatcher av spännande öl med en historia bakom

  1. Helt rätt Jonas: Jag skrev fel, en barrel var det givetvis de producerade 2012. En beer barrel=36 imperial gallons. Ett imperial gallon är 4,54609 liter. Jag kan inte säga att jag är helt bekväm med deras volymer om man bortser från pint :-)

    (Jag har rättat i texten ovan)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s