Portertorsdag, FES – Partizan, minivertikalprovning

Nej, givetvis kan man inte kalla de för en vertikalprovning om man har två olika årgångar men det lät vackert tycker jag. Jag har varit lite krasslig under en dryg vecka men idag kände jag mig pigg och kry, lagom till Porter-torsdag och allt. Kände mig lite sugen på att skapa lite Londonkänsla här hemma.
Partizan är absolut ett av mina favoritbryggerier och har varit det sedan mitt första besök där. Främst var det deras Saison och Belgian Golden som fångade mitt intresse men idag är det alltså stouten som gäller. Båda flaskorna är via Systembolaget för en och annan rännil av Andy Smiths gudadrycker. Jag tar dem inte sida vid sida utan en efter en. Det är portertorsdag, inte analysera sönder dina öl. Skål på er vänner!

partizan-brewing-lika-som-bar-fes-karlstroms-malt

2014: Skummar ordentligt, oväntat vitt skum. Aromen känns lite misstänkt, kan inte riktigt beskriva vad det är men det luktar inte helt rent. Kanske har den fått stå för länge i källaren. Jag lovar mig själv att aldrig dröja för länge med öl även fast jag vet att det kommer hända igen. Lätt arom för att vara 8,5% tunn kropp eller medium som mest. Lakrits, brända toner, lätt fruktighet. Jodå, speciellt när den har fått vädrat ett tag så känns den igen och smakar fint. Bubbligheten på tungan ligger kvar hela vägen till eftersmaken

2015: Här skummas det inte alls och då blir jag misstänksam igen. Vad är detta. Enligt etiketten är detta en 7% öl som brygdes cirka 18 månader senare än den föregående. Hur receptet har ändrats vet jag inte men jag kan inte tänka mig att det bara handlar om att den inte jäste ut lika mycket. Melas och sötma i aromen, väldigt söt i kroppen. Detta är PORTER! Den börjar få lite viniösa toner och är en riktig smuttaröl. Humm, det står stout på båda två men detta är två helt olika öl. Båda två bra på sitt vis (bortsett från att den äldsta hade lite otrevlig arom men den gick ju att vädra ut) men om jag skulle välja så tar jag den alkoholsvagare, yngre och smuttaraktiga ölen helst.

En reaktion till “Portertorsdag, FES – Partizan, minivertikalprovning

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s