En bra historia gör knappast en öl sämre – Traquair Jacobite Ale

Visst kan man dricka en känsla. Det är vi nog många som gjort med diverse trappister. En harmonisk känsla, en känsla av lugn och ro. Man kan välja en bra amerikansk IPA och dricka en hel sommaräng eller man kan dricka en öl öl som är historisk. Så tycker jag att det är med alla Traquair House öl. Det handlar inte bara om grindarna som stängdes 1745 och som inte ska öppnas förrän någon i ätten Stuart sitter på skotska tronen. Det handlar minst lika mycket om en svunnen tid rent bryggeritekniskt. Jag vet inte hur mycket av dagens utrustning som är från 1700-talet men jag vill gärna tro att en del av det är så gammalt. Även en viss aura av historiska vingslag över det faktum att bryggeriutrustningen hittades i en av sidobyggnaderna när man rensade ur i mitten på 1960-talet för att kunna erbjuda allmänheten större möjlighet att besöka ”slottet”. Detta gjorde man för att ekonomin så krävde och jag ser en liten, lätt nedtyngd lord som muttrar över pöbeln och so lika lycklig som ett barn började leka med sin nya leksak istället för att göra det som krävdes. Det sista är bara rena fantasierna för nog gjorde han rätt den gode Peter Maxwell Stuart som satsade på bryggeriet. Ja, ekonomisk har jagjacobite-ale-traquair-karlstroms-malt ingen aning om vad bryggeriet gör men rent ölmässigt så är det ett underbart bryggeri även fast det inte spottar ur sig nya öl hela tiden till oss nyhetstörstande ölentusaster.
Jacobite ale är mörkt, rödaktig öl på gränsen mot det svarta. Svagt skum men kraftigare arom. Denna flaska kommer med syra, maltighet, russin och lätt örtig

Mjuk munkänsla, riktigt sammetslen i gommen och en riktigt fruktig, viniös ton på den. Torkade frukter, russin, ingen beska att tala om. Chokladig och med en tydlig alkohol fast inte spritig utan mera lite uttunnande komplement som en ekfatslagring. Den beska som finns kommer mot slutet i eftersmaken och kanske kan man då känna av koriandern som ska finnas med i detta 1700-tals recept. Vore spännande att få veta hur mycket som är taget direkt från det receptet. Koriander var enligt Wikipedia en ölkrydda under 15-1600-talet så kanske den kommer där från.
Riktigt god öl. Köpläge på den gott folk.

2 reaktioner på ”En bra historia gör knappast en öl sämre – Traquair Jacobite Ale

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s