Vi sammanfattar, julölen

tomteol-fran-storbritannienFem brittiska julöl hade kanske varit imponerande i slutet av nittiotalet men nu är det en försvinnande del i julölsflödet som sköljer över oss i november. En våg som jag upplever dör ut lagom till Lucia då flera eller ibland många av ölen är slut reda. Viktigt att vara tidigt ute om man inte vill missa sina favoriter. Någon sådan fara föreligger inte med någon av de fem brittiska ölen. Det finns relativt gott om dem alla fem.

Man kan rangordna öl på många vis och betygsätta dem men med bara fem öl så blir inte listor så intressanta. Istället har jag försökt att hitta lite olika kategorier där vi finner lite olika vinnare.

Årets mest oväntade
Här får vi ge priset till BrewDog och deras Santas Paw. Så lite humle, så mjuk karaktär och ändå så fin och elegant. Riktigt oväntat för att vara BrewDog

Årets nykomling
Här plockar jag fram Buxton Winter Stout. Julölen från Fuller’s, Shepherd Neame och S:t Peter’s har ju funnits med innan och BrewDog är ju gamla i gården så man blir knappast förvånade över att de har med en julöl. Alltså blir det en ohotad kategorivinst för Buxton

Årets humligaste
Bara i detta samanhanget kommer jag att kalla Fuller’sölen för mest humlig men där ligger den i topp. Kanske inte för mängden humle, det vet jag inte något om, utan mera fö upplevandet av humlen.

Mesta plumpudding
Å vad massor av plumpuddingkänlsa det finns i Sheperd Neames Christmas Ale. Det luktar torkad frukt, smakar tungt och lämnar en blytung mage efter sig. Visst låter det plumpudding, själv har jag aldrig provat det.

Den bästa
Då väljer jag S:t Peter’s i år. En öl som passar mig riktgit fint i år. Visserligen söt men inte allt för sliskig även om den ligger där och dalrar. Den kommer funka fint till julmat men även till tystnaden vid granen när resten av familjen har gått och lagt sig.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s