Öltilltugg – korv

Precis som några andra bloggare har jag fått möjligheten att pröva två stycken nya ölkorvar. De har de tillspetsade namnen Full Steam IPA och Carry on Porter. Jag ska kanske erkänna direkt att jag normalt inte har tilltugg till ölen. Givetvis, jag tar gärna öl till maten men sällan vill jag ha chips, nötter eller just korv till. Fast jag äter gärna chips, nötter, choklad eller just korv. Fast precis som med öl så vill jag gärna vara på den stillsamma sidan. Inte för starka smaker, inte massa chili, inte curry i överdos och ska det vara mycket av något så får det gärna vara vitlök eller rök. Bra kryddor till korv.
Hur det är med öl i korven har jag ingen aning om så det är bara att skära upp den i bitar och pröva.
Två korvar alltså, men bara en öl. Valet föll på Buxtons Winter Stout. Dels för att det ena är en korv med porter i (stout/porter you know) och dels för att jag är så väldans sugen på den. Jag åter kommer dock till ölen en annan dag.
Båda korvarna är väldigt lika varandra. Inga extrema korvar, snarare skulle ölkorvsnördarna säkerligen kalla dem mainstream men det passar mig kanonbra. Mycket röksmak, den ena lite kryddigare (lite chilibett i IPAn), den andra lite sötare, båda med bra tuggmotstånd. Inte helhårda utan lagom fullmatade.
korvprovning-ridderheims-carry-on-porter-och-full-steam-ipa-karlstroms-maltJag har svårt att hitta ölsmaken i korven. Enligt Natalie Fernando på Amazing Alice (reklambyrån som skickade korven) så är tanken att ölen ska ge en unik smak till korven. IPAn ska ge en frisk, fruktig smak medan portern ska ge en bränd/maltig ton. Jag frågade också om vilka öl man hade använt men det ända jag fick reda på var att man hade valt öl som passade optimalt till receptet. Suprise, men jag hittar alltså inte ölsmaken vilket givetvis inte innebär att de ger karaktär.
Slutkläm: Goda korvar, båda två relativt lika. Jag har svårt att sära på dem om jag inte smakar dem sida vid sida. Det är faktiskt närvaron av chilin eller inte som avslöjar identiteten för mig. Inte så intensiva smaker men fin, mjuk rökighet som ger sötma samtidigt. Prickikorv när den är som bäst helt enkelt och dessutom är de lokalproducerade. De tillverkas nämligen i Borås och det är bara sju mil här ifrån. Får väl kallas lokalproducerat.

Buxton Winter Stout till detta då? Jag tror att en fruktig IPA faktiskt hade varit ett bättre alternativ även om det funkade okej. Jag tror faktiskt inte att valet av öl är så betydande, de här korvarna fungerar okej till de mest i ölväg utan att ge några större wow-effekter. Kanske en bra veteöl vore det perfekta.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s