En mild månad är slut

Maj är Mild Month enligt CAMRA. Själv hade jag en plan i vintras att jag skulle köpa lite olika milds. Tanken var att lära känna ölstilen mera. Frågan är om det finns en ölstil som spretar mer än Mild? Inte ens saison tror jag, eller kanske saison då.

På 90-talet var det enklare. Då var en mild, enligt M. Jackson, en ibland kopparfärgad öl men oftast mörkare. Kraftig kropp i relation till sina 3%. Dessa öl hade en image av att vara stapelvara för kroppsarbetare.

Numera kan en mild vara betydligt ljusare eller rent av svart. 3% är snarare undantag och det är bara någon månad sedan Buxtons Mild på 9,5% fanns på bolaget.
En öl då? Jag hade en flaska Tintagel Black Knight sedan i sommras i källaren. Hög tid att pröva den, idag i maj sista dag.
Black Knight är just svart i det närmaste. Sötma och relativt mycket kropp. Detta är ingen öl som man sitter och sniffar på, hinkabilitet är ordet. Mjuk, mild och mäktigt präktig. Passar väldigt bra in på bilden att Mild är en ölstil för äldre gentlemän i flat caps. Rostade toner och aningen brända toner. Eftersmaken är försiktig men bjuder på en dos choklad som passar riktigt fint och bidrar till känslan av en stillsam, enkel öl. Jag skulle gärna pröva den på cask, i Cornwall, i maj nästa år. Någon som ska med?

Annonser

En reaktion på ”En mild månad är slut

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s