Varför ökar caskdrickandet då?

Okej, ni har säkerligen fattat, Casköl är bra, det är gott, det är häftigt och framförallt så får det puben att tjäna mera pengar och där med överleva men VARFÖR?

Rapporten lyfter fram ett par olika faktorer. Till viss del handlar det om den lille mannen som kämpar emot. Enligt rapporten så, jovvist vi handlar stormärken på stora matvarukedjor men det finns många som inte vill det, som gör en poäng över att handla från mera småskaliga producenter.

Hälsoargumentet förstår jag inte riktigt, folk bryr sig mera om sunda livsvanor men det förutsätter ju att Cask i alla fall upplevs som mera hälsosamt och det kanske det gör, vad vet jag. Kan vara så att de syftar på ”Livet är för kort för dåligt öl”-frasen. Visst, om jag nu inte ska dricka så mycket så ser jag till att det är hög kvalitet på det jag dricker. Men det blev liksom inget helgjutet argument. Det finns absolut dålig cask-beer precis som det finns bra öl i både keg och flaska.

Pub, The Grenadier, London, Karlströms MaltDet sista argumentet, att Cask är real life är betydligt enklare att greppa. Upplevelsen av en god öl på flaska kan jag med lätthet återskapa här hemma men upplevelsen av cask kan jag bara få på puben.

Äkthet är ett viktigt argument också. Cask känns äkta vilket är viktigt i vår virtuella värld. Även större bryggerier som Fuller’s, Green King, Adnams och definitivt Harvey’s eller Batemans känns väldigt äkta för mig. Och när nu folk besöker puben mera sällan så är det ännu viktigare att de använder sina pengar där och i just din pub. Cask-drickare spenderar visserligen något mindre i snitt per besök på puben men å andra sidan besöker de puben dubbelt så ofta som icke Cask drinkers. 967 pund om året mot icke cask-drickarnas 653 pund.

Man är dessutom loyal och inte minst viktigt. Man påverkar sina vänner vid valet av pub. Det sista är ganska givet när man funderar på det. Om du föredrar blaskig lager eller en pint Guinness så inte spelar det så stor roll vilken pub du går till. Cask-pubarna har oftast, för att inte säga nästan alltid, även dessa alternativ med cask bara finns på vissa pubar.

5 reaktioner till “Varför ökar caskdrickandet då?

  1. Eller, som Ron Pattinson pekade ut det i en text från idag:

    ”The move to tank beer was prompted by a recurring theme in the 20th century: publicans messing up the beer in the pub cellar. Keg and tank beer were seen as a way of taking a landlord’s incompetence out of the equation. Foolproof beer was the aim. Of course, it never quite worked out like that.”

    http://barclayperkins.blogspot.com/2016/02/cornbrook-brewery-and-tank-beer.html

  2. Det har du och Ron aldeles rätt i, misskött cask är inte god. Fast det är inte dåligt skött keg heller men det är längre hållbarhet och större spelrum. Det vore intressant att få lära sig mera om just cask cellar managment.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s