The Cask Report

Cask som ventilerar, Elenore Arms, London, Karlströms MaltLite analys av Cask-reporten nu då. Första gången jag lade händerna på Cask Report så undrade jag om det var fakta, ren reklam eller vad det var. Hela rapporten känns lite halleluljamässig, som en bilannons ungefär men det finns en hel del intressant i den. Cask är det segment som ökar mest, det segement som ökar skulle man kunna säga om man undantar Supermarketförsäljningen. Ökar både i volym och i totalvärde.

30-talet pubar i veckan lägger ner men de som har cask, inte bara överlever, utan frodas och utvecklas. Kan det vara så att cask är räddningen? Tveksam men låt oss titta på några spännande bitar jag hittade i rapporten. Räddningen ligger nog mest i valfrihet, kundlyhördhet och tradition

2008, 2009 och 2010 så sjönk försäljningen av öl inte bara totalt utan även hos Cask men de tre senaste åren har caskförsäljningen ökat. Bara någon enstaka procent men ökning i en omgivning som alltså viker.

Nektar, Attwoods Ales, Karlströms Malt
Vem behöver något annat eän en hel pint av denna? Beror ju på hur många andra öl stället har men fyra half-pint som provsmakning på en pub är ju lättare än 4 hel pint

 

I den här ökningen av totala volymer så hittar man en detalj som har ökat. Det vanliga hos en pub är att man har typ två, tre pumpar. Den ena av dessa har säkerligen puben standardcask. Har de tre pumpar så finns det en variant av denna på pump två men så har de en pump som är fri och roterar runt på lite olika. Inte så att vi tänker oss spännande gästöl utan mera typ Jack Frost, en av Fuller’s Winter Ales först, när den är tömd så sätter man en Old Winter Warmer för att några dagar senare peta på samma öl som man hade innan Jack Frost dök upp. 2007 var det knappt 2% som hade 7 eller mer sorter på en fyraveckorsperiod men nu, 2014 så var det hela 11,9% av pubarna som under en fyraveckorsperiod hade sju eller flera olika sorters cask på sina kranar. Jag tror inte att man har ökat så många kranar men man har ökat variationen.

En annan, för mig lite oväntad, förändring mot större valfrihet är volymerna. Att man i högre utsträckning kan välja half pints men även two-thirds measures. Cask för mig domineras av maltiga bitters men jag antar att även detta sakta förändras. Har du aldrig smakat en öl innan så är det inget oväntat att man hellre tar bara en half pint första gången.

Med fyra nya bryggerier i veckan, runt 1700 bryggerier totalt och uppskattningsvis 11000 sorters öl i det förenade kungariket så rör det givetvis på sig men faktum är att totalförsäljningen av öl minskar. Både on-trade (på pubar och restauranger o.s.v.) samt off-trade minskar men i denna minskande marknad så ökar alltså Cask. 17% av all öl på puben är en casköl, en av fem alltså. Låter inte så imponerande men det är ökande mängd. Om trenden håller i sig så kommer man att om fem år stå för en femtedel av all fölsäljning. Tittar vi bara på ale på puben så har casken hela 57%. , 14%-enheter mer än keg alltså och det får man nog hänvisa till de stora-medium regionala, traditionella bryggarna. Flera av de nya bryggerierna koncentrerar sig helt på kegs nämligen.

Detta visar ju smtidigt hur dominerande lagern är även här. Undra om småbryggeriernas nyvunna intresse för lageröl kommer att påverka den balansen? Ännu mera lager? Eller kan smakrika lageröl få nyfikna pubgäster att våga testa ale?

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s