Ändring av recept eller inte

Ändrar ni recepten något, nu när folks smakpreferencer ändrar sig? Frågan tyckte jag var försiktigt ställd men det kom ett dundrande NEJ. Ungefär som i reklamen för MER om ni kommer ihåg den. Nej, London Pride är bra som den är och det viktigaste är en kontinuitet enligt Fuller’s. Fair enough men jag är tveksam, när vi pratade om Past Mastersölen så nämnde John Keeling att han ville inte ta en för modern Burton Ale utan en från de åren då den öltypen fortfarande var i sin glans dagar, alltså recepten ändrades under åren. Nu när de brygger Double Stouten igen så har man tagit receptet från 1910 istället för 1893. Receptet är i princip det samma, bara små ändringar men dock ändringar. Fuller, precis som andra, skruvar på sina recept och det känns mera som ett statment än ett faktum att man inte skulle ändra receptet. Okej, man har bryggt den sedan 1959, man har hittat nyanserna och man vet var ölen ska vara men i takt med föränderlig ölvärld så ändras nog oss konsumenters uppfattning om vad som är en medium bitter öl t.ex. Ta Bedarö Bitter som jag och många med mig ansåg vara riktigt bitter när den kom men som numera är i det ännu bredare spannet medelbesk öl.
Däremot en öl som Wild River som började som en tillfällig bryggning, övergick till att vara återkommande säsongsöl för att nu finnas tillgänglig året om. Där håller man fortfarande på att försöka hitta fram till precis rätt recept. Det handlar både om tillgång på råvaror och på att man behöver brygga en öl två, tre år för att verkligen veta hur den upp för sig enligt Mr Keeling. Wild River som är en APA tillsammans med några andra tillfälliga öl gör att även Fuller’s bryggare kan få möjligheten att experimentera med olika humleprofiler. Däremot så vill man från Fuller’s sida inte lämna de balanserade ölens rike. Som Mr Keeling beskrev det. Det finns många öl som luktar intressant och som smakar riktigt bra det första sipparna men en tredjedel in på ölen börjar något hända och halvvägs ner i glaset tänker man att man nog inte tänker köpa en pint till. Med en tredjedel kvar av pinten så funderar man på att knappt avsluta ölen innan man beställer in en ny. Våra öl ska kunna drickas pint efter pint om man gillar dem avslutade John.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s