Fuller’s 170th Anniversary Celebration Ale

En Pale Ale som jubileumsöl? Tja, varför inte? För att det helt enkelt inte är en typ av öl som passar sig som jubileumsöl kanske? Nu har i alla fall Fuller’s gjort precis detta och vi pratar om en blank, gyllene öl, ljust bärnsten kanske är bra beskrivning. Redan i aromen så hittar jag två saker som sedan går igen i ölen. – Avsaknaden av jubileumsölskänslan och kraftfull balans. Det är mycket kraft i den här ölen utan att den blir tung. Maltig arom med markerad humlenärvaro. Jordig och lätt gräsiga humlearomer trängs alltså lite lättare citrustongångar som brukar finnas hos Fuller’sölen.

Detta är alltså en specialbryggning som endast säljs via Fuller’s hemsida, bryggerishopen och så Systembolaget. Noterbart är att priset i Fuller’s Webshop är sju pund medan den på Systemboalget bara kostar 59 kr. Det som jag tyckte var lite väl dyrt visar sig vara ett fyndpris? Om man nu anser att £7.00 skulle vara något slags riktvärde.

Sötma, brödighet och karamelltoner kommer i smaken. Medium kropp och kolsyra bidrar till känslan av en vardagsöl. Marmelad dyker upp i hjärnan. Sötman från alkoholen är framträdande och de 7% märks tydligt men integrerat och man kan inte mer än undra om man inte skulle kunna brygga den här ölen säg vid 5,5% Avslutningen har mera sting i beskan eller om det är sötman som tacklar av. Trevlig öl, riktigt bra men jubileumsöl? Nej tack, jag hoppas att Fuller’s gör detta till en av sina standardöl om det inte vore för priset (och den något höga alkoholen). Det är när jag tänker denna tanke som jag inser vilken bra 170-års jubileumsöl detta är för ett bryggeri som Fuller’s. Fuller, Smith & Turner är inget smack in your face bryggeri, inget hippt humleexperimenterande bryggeri eller specialskruvat med en ekfatslagrad rabarberkölsch som är helt svart i färgen. Fuller’s gör en del nyskapande saker men framförallt är det ett bryggeri med båda fötterna djup ner i den traditionella, brittiska fatölsjorden och då passar detta utmärkt. Så jag tänker på de sju punden och beställer ytterligare två flaskor för att ha vid något speciellt tillfälle under sommaren/hösten

Annonser

2 reaktioner på ”Fuller’s 170th Anniversary Celebration Ale

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s