Det förvånar mig inte det minsta

London Fields skyltNär jag besökte London Fields första gången så var bryggeriet ungefär ett år gammalt och i full expansion. Då fanns det inget taproom men man hade börjat förbereda byggandet. Och detta bara några månader efter att man hade flyttat in i lokalen. Det var lätt att ryckas med i den entusiastiska nybyggarstämningen, inget var omöjligt och det fanns lösningar på allt. Som att byta lokal när man hade haft ”bryggeripub” det maxantal gånger man kunde få ett tillfälligt tillstånd i samma lokal. Jules de Vere Whiteway-Wilkinson, ägare av London Fields, är en energisk person fylld av idéer och tankar. Han hade stora planer på rundturer, tap room, superfärska öl från små tankar direkt till tapp, kanske ciderproduktion, varför inte en destilationspanna och egen gin o.s.v. Fyra besök på cirka två år blev det för min del och för varje gång hade man byggt om, ändrat, pysslat, förbättrat men även lämnat en del efter sig. Bryggeritappen var fortfarande inte klar, halvt tillfälliga toaletter, avskilda av byggskivor när jag besökte senast. Vad som stod mera uppenbart efter varje ett tag var den stora omsättningen på folk. Det var nya ansikten hela tiden och de gamla hade flyttat vidare. Det som kändes så vitalt, flexibelt, stimulerande första gången har nu totalt kantrat över i ett projekt som känns som om det mest handlade om pengar och inte om glädjen i ölskapandet. Hårda ord men det finns en del att backa upp det med. Det som var en trevlig kväll, med bland annat bryggaren närvarande, i en expansiv miljö 2012 var bara året senare en visserligen fullsatt bryggeritap men utan riktig närvaro. En uppklädd hipster (eller vad man ska kalla mannen), en svensexa, en rundtur som var stillstående på en plats i bryggeriet för man hade ölfat över hela bryggeriet och kall mat…

Ben Ott, London Fields BryggareNyheten om att London Fields ägare hade ett förflutet som kokainförsäljare bättrade inte på anseendet och nu får vi höra att tillverkningen flyttar utanför London. Visserligen fick jag ett e-brev där man förklarar att man bara har tagit hjälp av ett bryggeri utanför London för att kunna klara av efterfrågan. Inte minst för att man ska investera i burklina och nya jästankar inne i London. Det kan vara så men man dementerar heller inte att man har sagt upp all bryggeripersonal och utan sådan så brygger man knappast öl och brygger man inte öl i London så är man inte…. ett Londonbryggeri längre, tycker i alla fall inte jag. Man kan bli det igen, det kan vara trevligt på puben (för det är ju ingen bryggeritap längre heller) och ölen kan smaka bra fortfarande men för mig så sjönk bryggeriet lite till då man anklagade andra för dålig journalism och massiv kritik på sociala medier för att vara orättvis. LFB räknar enligt de själva med att brygga över miljonen pints på Warburton Street. De har (deras egen uppgift) haft inte mindre än 250 anställda på bryggeriet under de fyra år de har funnits (mer än 50 per år alltså) och deras bryggare har hamnat på ett tiotal bryggerier (de nämner sju själva men jag kan fylla på ed några till) och visst, det ska man ge dem en eloge för, det är många av dem som har börjat sin bana här, utan vana, utan skolning men efter ett tag har de flyttat vidare och inte utan anledning.

Partizan, utsidanI sommar kommer jag besöka London igen (äntligen) och denna gången i sällskap med min familj. Jag kommer försöka övertala dem att ett besök på lördagmorgonen hos The Kernel/Partizan/BBN/Fourpure/Anspach and Hobday eller ett besök på The Boroughmarket (så att jag kan smita in på Market Porter eller The Rake) Kanske en snabbtitt på Euston Tap och vi kommer äta middag på The Grenadier men vi kommer inte ta lokaltåget ut till London Fields

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s