Julölsperioden är inledd

De har funnits en tid på bolaget nu men jag har inte dragit igång jakten på den perfekta julölen förrän just ikväll då vi hade julölsprovning på Vilhelmsro. Fullsatt växthus värmdes av tre komponenter. Glada människor, sprakande brasa och till viss del alkoholsvaga öl. Vi gick lugnt ut med Vinter från Qvänum Mat&Malt. Det är en Mörk lager enligt kategoriseringen på Systembolaget medan flaskans etikett anger den som överjäst. Ryktena som föregick den pratade om konstiga, plastiga felsmaker men av detta märktes inte mycket i de flaskor vi prövade ikväll. Fudge, smörkola och ganska tunna smaker gör att den kommer passa till mycket på julbordet men jag tror inte att den kommer fullända någon del alls. Bra all-roundöl. Kul att starta provningen med den efter att ha pratat om julöl historiskt i Sverige som lite mörkare, sötare och alkoholstarkare än sina ”standardvarianter”. Denna väger in på 5,5% vilket gör den tillsammans med Grannen den svagaste av QMMs ölsorter på bolaget.

Hibernation Ale, två årgångarVi gick vidare med vad jag vill kalla för en svensk klassiker, Jämtlands Julöl. Inget nytt under decemberhimlen när det gäller den. Jämtland levererar en ale med ganska klassiskt brittisk snitt för en lite alkoholstarkare bitter. Båda dessa öl fick klart godkänt men utan att övertyga med någon julkänsla. Nästa öl var en Karlströmsk Klassiker. Många julölsprovningar har jag haft med N’ice Chouffe och många gånger har den slutat som kvällens vinnare men detta året övertygar den inte. Lite för mycket tuggummi över den i aromen och titeln kvällens höjdare gick till Hibernation som åter igen står sig stark.

Tack till alla deltagare för en trevlig start på julölssäsongen och jag ser fram mot en repris nästa år, då kanske med enbart lokalproducerade julöl, vem vet?

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s