Det var lättare förr – Vad är en Mild Ale?

humleDet här med ölstilar är väldigt roligt tycker jag. Få saker inom ölvärlden rör upp så mycket känslor som just ölstilar. En del ser dem som ett hot mot kreativitet, andra som en självklarhet, några som en marknadsföringssak medan en del bara älskar att bryta mot dem. De flesta av oss blandar alla känslorna och så har vi en större återförsäljare i Sverige som delar upp i Ljus och Mörk Lager, Stout/Porter, Vete, Ale, Spontanjäst och så specialölen. Fast det är väl ingen som tycker att det är en särskilt informativ indelning. Hur som helst, det var bättre förr och med förr så menar jag här 1700-talets England. Om jag har förstått Ron Pattison rätt (köp inte hans böcker om ni inte vill gräva djupt in i ölets historia och då företrädesvis via en massa tabeller) i hans bok Mild! så fanns det på den tiden tre typer av malt. Pale Malt, Amber Malt och Brown Malt. Man delade in maltdryckerna i två distinkta kategorier. Ale var den äldre benämningen och syftade ursprungligen på helt ohumlad dryck. På 1700-talet var det fråga om en humlad öl men svagt humlad. Beer i sin tur har funnits med sedan 1500-talet och syftade nu på en välhumlad öl. Kombinerar vi dessa två egenskaper så får vi Pale Ale, Pale Beer, Amber Ale, Amber Beer, Brown Ale och Brown Beer. Dessutom bryggdes dessa i flera olika styrkor. Stout, common och table. Den senare och svagaste varianten bryggdes sällan som ale utan bara som mera humlerika Table Beer. Så här långt är vi med, eller? Två grundtyper utifrån humlen, fördelat i tre olika färger och så tre olika styrkor. Totalt 18 olika sorter. Var dock lugna, vi är inte klara ännu. Det finns ytterligare en parameter, lagringstiden. Mild eller Keeping (Stale är en synonym). De flesta ale såldes som mild men även som Keeping givetvis. Porter (en form av Brown Ale) såldes alltså både som keeping och mild. En Mild Ale som jag tänker brygga nästa fredag och så i alla fall för mig ger en hyfsad beskrivning av ölen sade då inte mycket alls. Den var färsk och den hade låg humlekaraktär men i övrigt kunde den ha vilken färg som helst och bryggas i vilken styrka som helst. Lättare att träffa rätt då, vi får väl se om jag gör en ovanlig Mild, Tabel, Brown, Ale. Något som verkar ha varit ovanligt då men som blev vanligare senare fast då hette det inte så längre.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s