Craft beer, Hantverksöl, Microbryggeri vad är det egentligen vi menar?

Moncada BreweryDet pågår ständigt en slags diskussion med mer eller mindre hög intensitet om definitioner. Vad är egentligen ett bryggeri. Vad som fick Mankerbeer att dra igång igen vet jag inte. Det kan ha varit den debattartikel som flera kända belgiska bryggare har skrivit under. Det kan ha varit något annat. Diskuterar vi inte bryggariernas definitioner så är det ölens. Några är för och andra är emot. När det gäller ölen, en IPA, en porter , en baltisk porter eller kanske en amerikansk barley wine så finns det en inbyggd förståelse för att definitionerna är knutna till vissa personer, länder, tidsepoker o.s.v. Så är inte fallet med definitioner på bryggerier. Dessa är mera strukturerade redan i sin natur om än under ständig förändring. Själv blev jag väldigt upprörd för massor av år sedan över att höra att Millingstorps Gårdsbryggeri inte bryggde sin öl själva utan kontraktsbrygde den i Tyskland. De marknadsförde sig starkt som ett lokalt bryggeri. Utifrån deras värderingar så höll det säkert men inte enligt min. Man är inte ett bryggeri om man inte brygger sin öl… Idag står det tydligt redan på deras hemsida på http://www.runol.com/ att de inte brygger hemma på gården och hos Systembolaget står det som internationellt märke. Infon finns där och då är det helt okej för mig. Dessutom tyckte jag att Göta Kanal Brygd var en god öl, jag får nog fundera på att testa den igen. Inga andra liknelser men detta gör Millingstorp till ett fantombryggeri (se där, en odefinerad term igen) likt Mikkeller, Omnipollo m.fl. Men nog bör de ta bort sitt tillägg (Gårdsbryggeri) i företagsnamnet. Ett bryggeri tycker jag ska ha ett bryggverk och ombesörja den underbara omvandlingen av säd till öl.
Tom visar sitt bryggeriTvå andra termer som jag har funderat en del över är microbryggerier och hantverksbryggd öl. Microbryggerier ska på något vis vara substantiellt mindre än motsvarande icke microbryggare, de stora drakarna. Med detta som definition så blir alltså Jämtland ett microbryggeri medan Carlsberg inte är det. Någon tydlig gräns finns inte och det behövs liksom inte. Jag tror inte att Åbro kommer kallas för microbryggeri även om de minskar sin produktion rejält samtidigt som det ska mycket till innan vi inte kallar Oppigård eller Nils Oscar för microbryggare, oavsett produktionsvolym. Anledningen till detta är att vi väger in andra värden i begreppet, inte minst hur ölen smakar. Man kan givetvis sätta upp någon slags gräns för t.ex. årsproduktion för att få kallas micrbryggeri. Säkerligen skulle då Stone få höra till de stora drakarna i Sverige medan de i USA halkar under gränsen. Meningslös definition alltså eftersom den inte ens egentligen syftar till att definiera hur ölen smakar. Någonstans på vägen klev man då istället över till termen craft beer, eller på svenska hantverksöl. Jag tror mig ha fått förklarat att det var någon av bryggerierna i USA som myntade begreppet när de blev för stora för att få kalla sig micro. Vad betyder då hantverk? Hantverk enligt wikipedia: ”Wikipedia: Hantverk är ett produktionssätt som utförs för hand. Utövaren behärskar ofta hela processen och det färdiga resultatet beror på i hög grad hantverkarens yrkeskunskap och individuella förmåga eller fallenhet.” Typ som en hantverkare som med enbart en yxa, skedkniv och en täljkniv omvandlar ett stycke björk till en slev. Vill vi verkligen ha sådan öl? Öl som bryggs där mesktemperaturen mäts genom att stoppa ner armen i mäskkärlet, bryggs med ojämt mältad malt, buteljerade för hand med uppenbara risker för infektioner. Alla dessa delar känns romantiskt för mig men handen på hjärtat, min stora utmaning som blivande bryggare är att komma bort från detta. NE har en längre förklaring till begreppen och jag klipper bara inledningen, ”hantverk, produktionssätt som innebär att hantverkaren själv svarar för hela tillverkningen.” Det låter ju bättre. Björn Falkeström skriver säkerligen under på att han kontrollerar hela processen. Samma med Mikael Dugge Engström, men har dessa hantverksölproducerande herrar mer kontroll än Lennarth Anemyr, Maria Johansson och Åsa Johansson, de tre bryggmästarna hos Åbro? Tveksam men troligen är de mindre påverkade av någon försäljningsorganisation eller ekonomiavdelning.

korkOkej, jag gillar inte definitionerna, eller avsaknaden av dem. I bästa fall har jag bara missat allt och någon av er kommer att förklara skillnaderna för mig men annars står jag kvar med problemet, vad ska vi då kalla den bra, kvalitativa ölen? Eller måste vi sära ut och isär de olika bryggerierna? Kan inte varje öl få tala för sig själv. Själv kommer jag aldrig (eller i alla fall inte på lång tid) att glömma det där glaset Eriksberg Karaktär. Underbar öl massproducerad som den är, enkel och okomplicerad. Jag kommer inte att hävda att Carlsberg är varken romantisk, småskaligt och inte ens i Falkenberg skulle jag dricka Pripps Blå för att den är lokalproducerad. Stateside Saison från Stillwater Artisan Ales är en annan öl som ytterst sakta bleknar bort i minnets korridorer. En öl i helt andra änden av det kommersiella spektrat. Sofiero 5,2% eller Arboga 10,2% är massproducera skit enligt mig men där stoppar jag även in Amager Greed och Brewdog IPA is dead Waimea, inte massproducera då men dålig öl som inte borde ha släppts fram till oss kunder.
Så min slutssats är, bra öl är svårt att definiera. Det är personligt och det finns flera värden än smak och arom. Därför har jag fortsatt att dricka Qvänum Mat&Malt och numera har de stabil produktion vilket säkerligen är beroende på skicklighet i processen men även än process som överlever sin hantverkare vilket jag gillar. Fram för smakrik, valbalanserad, välbryggd och tilltalande öl!

3 reaktioner på ”Craft beer, Hantverksöl, Microbryggeri vad är det egentligen vi menar?

  1. Intressanta synpunkter. Jag noterar att du inte tar upp pengar eller ägande, något som verkar väldigt viktigt i USA.

    Vad är Sigtuna Brygghus?

    1. Jag vet att det blev lite meningskiljaktigheter inom Sveriges Oberoende Småbryggerier (jag kan ha fel på vad de heter men orkar inte googla för tillfället) De satt tydligen upp krav på att man skulle vara just oberoende och då faller Sigtuna utanför deras definition eftersom Galatea står bakom.
      Själv så tycker jag väl kanske St Erik totalt sett känns ännu mindre craft beer bortsett från Jessica H. då. Absurt kanske men hennes arbete höjer liksom bryggeriet/varumärkets craft-känsla. Rent objektivt kan hon ju inte detta. Underbar Barley Wine gjorde hon första julen för övrigt och jag har gillat en del av Mattias Dahlgren-ölen som hon har gjort.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s