Plats för något nytt i den Svenska sommaren

SommarbildKort dopp i sjön, fort i med frukosten och sedan lite sommarlovs TV. Fotbollsmatch eller lite mörtmete innan förmidagsfika. Givetvis mera badande, på med flytväst och en roddtur innan lunchen. Sill och potatis om vi vuxna får bestämma, makaroner och Mamma Scans köttbullar om mina barn får bestämma och det får de för vi är hos farfar. En svensk sommarvardag (vardag i betydelsen var dag) ska vara fylld med detta. Detta och mycket mer, och efter bara två dagar med värme så känns detta som en sommar att minnas som en av de där bra somrarna. Sådana som hela min uppväxt och säkert din också är fylld av. Ikväll hade vi färska jordgubbar till efterrätt, så där härligt söta att de absoult inte behövs socker på dem.

Öl i kylskåpsdörrenTill denna traditionella, underbara, drömlika, poetiska, Astrid Lingrensmässiga sommarbild börjar det smygas sig in ett nytt inslag. Under stor del av min uppväxt var det något som hette Dart, senare Falcon Bayersk. Givetvis Pripps Blå, Spendrups Orginal men där så tar det nog stopp. Större var inte variationen och smakmässigt skiljer det inte mycket mellan dem och jag tror ärligt inte att någon av de vuxna hade någon slags preferens bland ölen. Jag hörde liksom aldrig någon utropa, Ahh en Spendrups Orginal!

Vad är det nu som smyger sig in då? Medvetna ölval! Det som lite nonschalant kallas för gräsklipparöl eller grillöl, de är billiga, har lätt kropp, max en medel beska och ofta med en sädig ton är öl som börjar att försvinna. Försvinna är kanske att ta i men okej då, kompletteras. Framförallt ölen till grillen varieras betydligt mer och rikligt varierat. Det är många som istället för något slätstruket vill ha en humlestinn öl där beskan höjer apiteten och får det sönderbrända att smaka bättre än vad det egentligen gör. Även syrliga öl går hem, små doser som avnjuts innan man hugger in på maten och öl i lite mera mängd. En positiv utveckling i ölSverige.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s