Shepherd Neames nya öl och den magiske Stewart Main

Jag skrev för ett tag sedan om att de stora lyssnar intensivt på de små och tar efter genom att twista till sina recept och skruva upp både humle, malt och jästaromerna och smakintensiteten. Shepherd Neame hakar även på sin jämstore konkurrent/kollega Fuller’s och tar ett djupt andetag och dyker ner i sina gamla bryggeriböcker och skapar nytolkningar av dessa öl. Jag har inte kunskap alls om vem av bryggarna som är mest ”autentisk” men detta spelar mindre roll. Bättre är att se på ölen so nya öl med historisk bakgrund. Shepherd Neame skyddar sig lite genom att säga att recepten baserar sig på historiska recept. Även Fuller’s skarvade lite av nöden tvungen. Bland annat kan man inte hitta samma kornsorter som användes då. Stewart Main, headbrewer presenterade och pratade sig varm om dessa öl . Stewart Main är stöpt i liknande form som exempelvis Derek Prentice (Fuller’s) eller Martin Zuber (Paulaner). Det handlar om en lång bryggartradition bakom sig. I Mr Mains fall cirka 40 år i branschen med 8½ år hos Shepherd Neame men allt startar i barndomen i Skottland med flera av de äldre männen i släkten abetandes på någon av Edinburghs 18 bryggerier. Han har utbildat sig hos Harriot Watt och arbetat hos bland andra Hook Northon. Han började sitt anförande med att beskriva vad en bryggare är för något. Korn/odling – biologen, jäst – microbiologi, bryggningen – fysiker, mätningar av olika parameter – teknisk fysik, renlighet – microbiologi igen o.s.v. Stewart Mains tes var helt enkelt att en bra bryggare är en bra naturvetare/vetenskapsman. Han pratar engagerande även om han kändes lite trött och kanske hade han hoppats på flera deltagare vid hans Master Class i Stockholm och jag måste säga att många missade något när man inte kom och lyssnade på honom.

På Shepherd Neames blogg på hemsidan beskrivs det som att Stewart Main reste med deras Export Team till Stockholm och precis så var det nog. När vi via frågor hamnade på avigvägar så satt två killar och förde en mer eller mindre nöjd huvudbryggare tillbaka till ”säljsnacket”. Mycket trevlig master class blev det med massor av möjligheter att fråga. Jag frågade t.ex. hur det känns att brygga någon annans öl. Shepherd Neame kontraktsbrygger Asahi och Samuel Adams Boston Lager. En engagerad Main blev väldigt entusiastisk när han beskrev arbetet med att brygga dessa öl. Hur han personligen skötte bryggandet tills han var nöjd med recepten och att man hade minimerat skillnaderna mot originalen. Och det är klart, om man är där för att prata brittisk bryggerihistoria och hur Shepherd Neame som Storbritanniens äldsta bryggeri hämtar kraft ur den så passar kanske inte lagerbryggningen in i bilden.

Hur smakar då deras Double Stout och IPA? Jag satt och njöt, tog en klunk här och där, lyssnade intensivt och skrev ner mycket i mitt block men inget alls om ölen. Min slutsats är att det var bra öl men jag måste nog försöka få tag på dem igen. De säljs på bolaget i kolli om 8 så helt otänkbart att jag försöker få ihop en sambeställning är det inte. Läs mera om Shepherd Neame här

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s