Pubspel

Shove HaPennyEn av de trevliga sakerna med att gå på puben är att sitta och prata. Klart man kan göra detta men tillslut tryter konversationen och folk börjar bli otrevliga och då behöver man lätta upp stämningen och det finns inget som kan få fram myskänslorna så bra som lite tävlande. Pubar med TV försöker jag undvika eftersom man blir så lätt osocial. Annat är det med pubar som har spel, gärna traditionella engelska pubspel. Vill man vara säker på att få god stämning så kan man lägga in faktorn pengar och spela hasardspel. Shut the Box är ett tärningsspel som är enkelt i sitt upplägg och som man med lätthet räknar ut sannorlikhet hos. Det finna flera varianter men alla består av en låda där man har ett fack som man slår tärningarna i och så har man ett antal brickor uppvikta längs ena långsidan. Målet är att få rätt tal på tärningarna så att man kan vika ner alla brickorna. Då jag har spelat har man haft nummer 1 till 9 men även upp till tolv finns. Förste man slår tärningarna, får han t.ex. 8 så kan han fälla ner 8an eller valfritt antal brickor för att sedan fortsätta. När man inte får jämt antal att fälla ner räknar man poängen och skickar vidare. Lägst poäng vinner och om man fäller ner alla, stänger lådan då vinner man direkt.
Mera skicklighet finns det givetvis i dart, pool och annat men jag tänkte skriva mera om traditionella spel
Shove Ha’Penny är mycket roligt, nervpåfrestande och enkelt spel. Man stöter iväg sina mynt, alla som hamnar inom fälten får man dra tillbaka och fortsätta med. Detta innebär att det aldrig är över innan det är över. Man ska fylla alla nio fälten genom lägga ett mynt på varje tre gånger. Om man placerar ett mynt på ett fält som man redan har fyllt så räknas den poängen till motståndaren. På så vis ökar tempot på spelet som kan vara något lågt med mindre erfarna spelare. Det är faktiskt nästan lika roligt att titta på skickliga spelare som att spela själv. En utdöende form av pubspel, tyvärr eftersom det inte behövs så mycket så borde det kunna fortsätta.
Om Shove Ha’Penny är en utdöende form så är Toad in The Hole i mycket starkt behov av likbärare.  Vi pratar om cirka tjugo lokala lag i östra Essex som håller liv i sporten men man spelar även en internationell tävling i Lewes där flera internationella lag med stark anknytning till Lions deltar. Det hela går ut på att kasta myntliknande mässingsbrickor i ett runt hål i en låda. Två poäng om man får i myntet, en poäng om myntet ligger kvar uppe på lådan. Fyra mynt i varje omgång och såleds åtta poäng som max. Snabbt, roligt och ölvänligt spel. Man blir mycket bättre om man dricker ett par pint öl smatidigt. Man börjar på 31 poäng och räknar nedåt tills ena laget har noll poäng och därmed vunnit.

2 reaktioner till “Pubspel

  1. Shut the box spelar jag och frugan ofta på krogen, ibland som fysiskt spel (vi har en större och en mindre), ibland som iPhone-app.

    En som jag spelade på The Wharf i Aalborg var kul, men jag vet inte ved det heter: Spelarna får ett antal kulor var. Sedan ska man slå tärning. Det finns ett träblock med plats för 5 kulor, och ett hål där kulan försvinner ner i blocket.

    En del krogar skaffar lite spel när de öppnar (Black Lion Inn, The Horse & Hound) men tröttnar rätt snart eftersom gästerna stjäl saker ur lådorna. Tärningar verkar speciellt populärt. Trist.

    1. Visst är det trist att folk inte sköter sig. Pubspel är trevliga saker. Kulspelet vet jag inte vad det heter men mina barn har en variant som heter stekaägg. Spelet går ut på att bli av med sina ägg (kulor) i hålet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s