Siren och Ryan Witter-Merithew

Okej, visst, Mikkeller, Evin Twin, Hill Farmstead, Duck Rabbit, Fanø och Stillwater Artisinal inger väl viss respekt. Det är Ryan Witter-Merithews meritlista som vi pratar om och den är helt i nivå med hans skägg och tatueringar. Ryan, hans passion för bryggning och jordnära kunskap om bryggning är grundstenar i Darron Anleys bryggeribygge. Välplanerat märkesbygge är också en viktig del men det är roligare att skriva om Ryans bryggeribesatthet. Låt oss börja lite med den drygt 30-årige amerikanens bakgrund fast liksom baklänges. Till drottningens land kom han från, just det drottningens land fast den drottningen har rödvita färger istället för vitröda. Redan innan han flyttade till Ryan Witter-MerithewReading så var han ett namn inom bryggerivärlden. Att hans stjärna inte har dalat är väl den Tap-over som Brodie (ett hyfsat bra Londonbryggeri för att använda lite engelska understatment) körde på sin pub William IV. Witter Fest kallade man eventet och det handlade helt om Ryans kreationer. Danska Fanø var ett perfekt ställe där han fick möjligheten att arbeta för och tillsammans med berömda flygande bryggare som Mikkeller, Evil Twin och inte minst min egna favorit Stillwater Artisanal Ales men det var inte här han lärde sig bryggarkonsten. Steg för steg har han vuxit från den kvällen då han drack för mycket av sin brors Corona i barndomens NASCAR Carolina, via ölmäckat Colorado där han upptäckte craft beer och ett magiskt bryggeribesök med kompisar i New Jersey. Efter detta var han fast besluten om att satsa på en karriär inom ölbranchen och började brygga hemma. Via en anställningsintervju som ledde till ett försäljarjobb istället så hamnade han hemma i North Carolina igen hos Duck Rabbit. Här fick han praktisera grunderna i bryggeri, han lärde sig värdet av upprepningsbarhet och av goda rutiner. Det var inte alls vad han såg fram för sig men det var nyttig läroperiod. Eftersom Duck Rabbit bara gör mörka öl och dessutom med liten variation så var det liksom förutbestämt att han skulle byta bryggeri men steget till Fanø inte det mest uppenbara. Tre år efter att han klev in hos Duck Rabbit så startade han upp i Danmark med förhoppningen om att få utvecklas och att även utveckla craft beer scenen i Danmark/Europa. Detta visade sig vara en förhoppning som inte kom på skam. Nu finns han alltså i England och det är inte vilka öl som helst som kommer ut från hans bryggeri.

Samarbete med bryggare utan bryggeri har fortsatt och mest känt är kanske hembryggartävlingen ihop med Omnipollo där Rick Gordon Lindqvist fick chansen att flyga över och brygga sin Näcken, en humlig sydtysk veteöl som jag tror har funnits lite här och var på fat.

I dagsläget finns det inga öl på Systembolaget men till våren får vi se Näcken (1 februari), Limoncello IPA (1 mars) och kanske en bourbonfatslagrad variant av denna i maj. Pubar har möjlighet att beställa Undercurrent, Sound Wave, Liquid Mistress, Näcken, Ryesing Tides, Neither samt Broken Dream (snart också tillbaka i lager) och det är Brill som importerar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s