Box-provning och det Svenska whiskyundret

Egentligen ska man givetvis inte lyssna på försäljare men Hasse Nilsson är underbart underhållande. Inte underligt att det går bra för Box! Det finns givetvis många faktorer att peka på här. Så många att det är svårt att veta var man ska börja. Varför inte börja vid det primära, spriten. Smakar den något bra. Själv har jag alldeles för liten erfarenhet av råsprit och ung whisky för att kunna avgöra om det kommer bli bra eller inte men med tanke på att något med bara runt två år i fat, må vara att det är små fat, som det vi smakade idag kan smaka så bra så vad ska det inte då bli av det?

Det blir väldigt spännande och man behöver faktiskt inte vänta. Så snart som Box släpper buteljeringar så kommer man att kunna njuta. De har sagt att de inte tänker ha för bråttom och släppa för tidiga buteljeringar. Inte heller kommer de att försöka ta ut orimliga priser. På samma sätt som målsättningen är att göra världens bästa whisky så vill man även vara whiskykonnäsörernas destilleri och då kan man inte ta ut överpriser, det vinner man inte förtroende på.

Om man tittar på några olika faktorer som faktiskt gör att Svensk whisky har chansen att etablera sig som ett riktigt världsalternativ på whiskymarknaden så är frågan om vädret eller kunskapen är den största tillgången. Box har i Roger Melander en otroligt kunnig och respekterad destillerichef som har hur mycket passion som helst men han är inte själv. Henric Molin är erkänt duktig kemist och lissensat med jäst som inriktning. Att han hjälper 140 destillerier världen över med utbildning av deras personal, felanalyser och receptutväckling säger väl en hel del. Per Caldenby skulle troligen vara en världskändis om han hade arbetat åt skottar. Det finns så mycket kunskap om whisky i Sverige. Detta gäller både i stort och smått. Rätt fascinerande att vi har över tusen whiskyklubbar i Sverige och ur djupet ur dessa klubbar har det växt fram en hel del whiskyskribenter. Henric Aflodal, Ingvar Ronde, Dag Lennartsson för att nämna några men inte minst Per Ellsberger och hans praktverk ”Skotsk Whisky – allt om maltwhisky”

Noss HeadEn annan faktor som gör att Sverige har stora möjligheter att skapa god whisky är vädret. När värmen stiger i ett lagerhus så expanderar vätskan och spriten tränger ut i faten. När det sedan blir svalare så minskar trycket och whiskyn sjunker ner i fatet igen. Nästa temperaturhöjning ger ny plats till mera sprit som tränger in i fatet igen och det är i fatet som många av de positiva kemiska reaktionerna sker. I Ådalen har man en årstemperaturskillnad på upp mot 60 grader och en senvintermorgon kan bjuda på minusgrader för att sedan se temperaturen stiga upp mot femton plus grader. Fast den viktigaste egenskapen som vädret erbjuder kan nog vara kylvattnet. Ångermansälven är givetvis som en våt dröm för skottarna som om inte torkan får dem att stänga på sommaren så är det många av destillerierna som oroligt tittar på temperaturerna. För lite kyleffekt ger orenare destilat än man vill uppnå.

En sista sak att ta upp är faten. Eftersom det handlar om små produktionsvolymer så har man råd att satsa mera på faten än om man tänker sig rena volymprodukter. Johan horslund är okrönt mästare, både i Sverige och utomlands, när det gäller faten. Han är dessutom själv whiskyfrälst vilket innebär att han har satsat sin tid på att lära sig vad faten bidrar med och vad som krävs. Ett Thorslundsfat är dyrt men värt sina pengar.

Okej, hur klarade sig då de två Box – Försmak? Jodå, på något vis så ringlar de sig fram. Lite smått kantiga men de visar på framtidsljust. Både Lagavulin DE och Old Pultney 17 år fick flera röster vid blindprovningen men t.ex. Glen Garioch, fatstark variant, destillerad 1999 fick färre röster. Spännande var det och den 13 december ska vi träffas i klubben för att bestämma vilka fat vi ska köpa in oss på och om det ska bli ett, två eller tre fat.

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s