Julöl från den elektriska systern

Electric Nurse har två julöl med i årets släpp och Dugges själva har tre julöl med i släppet, gisses vad trötta de borde vara på julöl. Vi skippar krussiduller och eftersom det inte ens är första julölen för året så hoppar vi diskussionen om vad en julöl är och koncentrerar oss på smakerna.

Electric Nurse Christmas AleElectric Nurse Christmas Ale
Det kommer att bli en frisk jul i år. Möjligen tre, fyra minusgrader, lätt molninghet men mestadels sol. Promenad i skogen där den stigande dagstemperaturen får granarna att släppa lite aromer. Väl hemma väntar en liten men välgenomtänkt julmiddag. Traditionsbundna smaker men utan julbordets dignande överflöd. Mera balans utan allt för mycket långdans. Gottebordet väntar med rostade mandlar, kanderade apelsinskivor och lite fundge. Brasan till trots så sitter vi inte uppe så länge utan knyter oss i tid för att orka med julotan. Allt om man nu ska spå den kommande högtiden i ölen. Vänta nu, är det kanske kaffesump som ska användas och vid nyåret? Tja, jag hoppas ni fattar vad jag menar med ölen. 8 poäng, nästan nio med tanke på den vackra färgen. En mycket vacker öl för julen. (Översättning: Arom – Försiktig humle men frisk, lätt sötma, aningen murrig humlearom, exotiska frukter samt lite grankänsla. Smak – Mjuk, karamell, brödig, Medium kropp och en växande eftersmak)

Electric Nurse Underbar JulElectric Nurse – Underbar Jul
Ibland borde man verkligen inte läsa etiketten innan man provsmakar för man bygger in så mycket förväntningar. Underbar Jul, Vinterporter, grå etikett med snöflingor. Själv tolkade jag in fyllig kropp, sötma, tyngd, torkade frukter, värmande alkohol. Att jag var helt fel ute gav alkoholhalten, 4,2 %vol visserligen en fingervisning om. Innan den första besvikelsen hade lagt sig så hade jag fått mig ett gott skratt, jag bjöd frun på ett smakprov och hennes grimaser vid lite beskare, tunna öl, speciellt med rostad karaktär är roliga. Var hon fick askfat ifrån vet jag inte. Jag tycker att choklad låg betydligt närmare.
Vi har att göra med en lite enklare matöl med lätt rostade toner och tydlig chokladarom. Känns mera schwarzbier än porter med sina rena klara toner. Lätt kropp och med en efterbeska som bygger upp. Detta är ett öl som man absolut ska ha mat till. Jag fick denna flaskan som ett varuprov men i slutet av november ska jag prova den igen, den gången till mat. Nu fick den 7 poäng.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s