Marbäcks Öl

Timo rör i grytan, Marbäcks ÖlJag vill också ha ett litet bryggeri! Synd att jag inte har sålt något åkeri de senaste åren och har kvar en gammal tvätthall som jag kan bygga bryggeri i. Så är det för Tomas och Timo som driver Marbäcks Bryggeri. För tydlighetens skulle kanske man ska påpeka att det är Tomas som är föredetta åkeriägaren och Timo har varit anställd hos honom under tjugotalet år. Numera arbetar han i Borås måndag till torsdag och sedan brygger de öl på fredagar. Ibland brygger de mitt i veckan men då begränsar sig Timo sitt deltagande till att sätta på vattnet på morgonen innan han åker till Borås och sedan kommer Tomas och tar över bryggandet senare under dagen.

Recepttavlan, Marbäcks Öl
Nya recept under utveckling

Det är inga rutinerade hembryggare eller välutbildade bryggeritekniker men väl så entusiastiska bryggare. De prövar, testar och lär sig så mycket de orkar. Fyra ordinarie öl har de och sedan gör de ett par specialöl. Deras första, Kapten Olle är en ljus lager men eftersom de inte har några möjligheter att styra jästemperaturen så jäser den ofta riktigt varmt för att vara lageröl vilket ger en del speciella karaktärsdrag. Även Sméa Kalle har dessa men de döljs mera av bland annat rökmalten man använder. När det gäller rökmalt så är det något de också använder till den Hyttpilsner som de tillverkar till Glasets Hus som gör deras tomflaskor.

Bryggeriet består av två mjölktankar med två elpatroner i. Den ena värmer man upp vatten i och mäskar sedan i den andra. Vörten silas av och man kokar sedan i den första. Via en plattvärmeväxlare så pumpar man sedan in vörten till jäsrummet där man har rostfria jäshinkar som man kan justera jäsutrymmet i efter behov. Buteljering sker förhand, på plats och man primar sin öl med sockerlösning. Efter sekundärjäsning på flaska så klistras etiketterna på plats för hand och man kör sedan ölen till Systembolaget i Ulricehamn eller Tranemo. En del öl säljs via restauranger men mest via Systembolaget.

Ekfat, Marbäcks Öl
Även Marbäcks planerar för ekfatslagrade öl

Man tittar redan på nytt bryggverk för att kunna skala upp produktionen men man har inga färdiga byggplaner. Nästa expansion kommer bli ytterligare jäskärl. Det gäller att skynda långsamt påpekade Timo, vi är inte riktigt redo för att brygga på stort bryggverk ännu. Att man skyndar långsamt visar sig också i ”slut hos leverantören”-noteringen som finns hos Systemboalget på Löjtnant Malcom. Marbäck har nämligen haft problem med att få fram just den ölen. Flera av batcherna har blivit misslyckade utan att man vet varför. Jag fick själv testa lite från en sådan defekt batch när jag var där och det gladde mig mycket att de inte skeppade ut sådan öl. Det har hänt flera gånger innan att jag har smakat liknande eller ibland värre saker från andra små bryggerier som inte har upptäckt defekten alternativt känt sig tvingade att skeppa ut den. Kvalitet måste nog räknas som en av de två bäst säljande argumenten för en öl och lokalpatriotismen det andra men utan kvalitet på ölen så vet jag ingen patriotism som skulle kunna hålla ett bryggeri vid liv.

Etiketter är och förblir något av ett mysterium med systembolagets hantering. Alla Marbäcks öl döps efter lokala personligheter. Löjtnant Malcom, Smea Kalle och Kapten Olle. Olle var alltså skeppare på en båt som framfördes på Åsunden på 30-talet och man hade några fotografier att välja mellan. Den man först valde godkändes inte av Systembolaget eftersom man ser någon som står vid rodret, alkohol och sjön hör inte ihop. Suck, ja jag vet. Och vi konsumenter skulle säkerligen skaffa oss en egen ångbåt, dricka oss onyktra och sedan ut och köra för att vi såg den bilden.

Ett trevligt besök på ett trevligt bryggeri som jag tycker det ska bli spännande att följa framöver. Stort tack till Timo för att du tog dig tid.

Timo klistrar etiketter, Marbäcks Öl

En reaktion till “Marbäcks Öl

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s