Marston’s Pedigree Pale Ale

Marston's pedigree pale aleJag tänker alltid på hundmat när jag dricker denna ölen och det har inget varken med smak eller lukt att göra. Inte heller utseendet utan det är hundmatsreklamen Pedigree Pal som spökar. Många gånger har jag även kallat ölen för just Marston’s Pedigree Pal men Marston’s Pedigree Pale Ale ska det vara.

Ljust kopparfärgad med medelstort skum som kryper ihop till ett tunt lager. Blank öl givetvis, jag gissar att den är filtrerad men även Unionsystemet som Marston använder sig av. Söt maltig arom, tungt fruktigt med lite jordkällare och en tydlig humlenärmavo men utan att på något vis dra åt IPA hållet. Karamellmalt, vanilj, toffe. Dadlar äter jag knappt till jul äns men här hittar jag det, tråpisk fruktighet och lätt örtighet. Just denna dagen, till stekfisk, koktpotatis och smält smör hade jag nog hellre haft något torrare. 6 poäng ger jag den. Maltig i aromen och brödig i smaken. Klassiskt engelskt/brittiskt stuk, finstämd och så nära man kan komma en tråkbitter när man dricker en pale ale.

Marston’s har en stolt stamtavla för sitt bryggeri. 1834 startades företaget av John Marston. Då bryggde man vid Horninglowbryggeriet 1898 flyttade man till Albionbryggeriet och där är man fortfarande kvar mitt i den klassiska bryggarstaden Burton-on-Trent. Sammanslagningar och uppköp har fört dem fram till dagens företag som äger över 2000 pubar och fem bryggerier. Park Brewery (Wolverhampton, brygger Banks’s, Hanson’s och Mansfield beers), Marston’s Brewery (Burton upon Trent, brygger Marston’s and Bass), Jennings Brewery (Cockermouth), Wychwood Brewery (Witney, bryggeriet innehåller även Brakspears brygghus) samt Ringwood Brewery (Hampshire)

Marston’s använder fortfarande sig av något som kallas Burton Union system. Det lär man vara ensamma om på kommersiell skala men att koppla samma olika jäskärl för att kunna ta bort en del av jästen medan vörten jäser som mest aktivt. Detta utan att skapa överdrivet utrymme för luft att bidra med syre till oönskade reaktioner.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s