Tyska bryggeridöden – en myt?

Jag tycker mest man hör om minskad ölkonsumtion och nedlagda bryggerier i Tyskland. Så jag blev lite konfunderad när jag läste statistik från Ratebeer. Att Sverige har ökat sitt antal bryggerier sedan början av 2011 med dryga 30% känns helt i linje med verklgeheten, Spaniens 44%iga ökning och Italiens fantastiska 70% känns också som att det stämmer överens med min bild av ölexpansionen. Att USA fortfarande ökar så kraftig som drygt 1400 nya bryggerier (motsvarande 72%) förvånar mig lite men att Tyskland, där bryggeridöden ska fara fram som en farsot har ökat med 18% känns lite motsägelsefullt. Nu handlar inte statistiken om nystartade bryggerier utan om bryggerier som har förts in i Ratebeers databas av oss användare. Därför kan det faktiskt handla om gamla bryggerier men som slutligen har rejtats fast hela sanningen ligger knappast. Troligen är det nya bryggerier i stor utsträckning och jag blir då genast lite nyfiken på vad det är för bryggerier, små eller stora, klassiska eller mera nyskapande, får tyskland en humlevåg med drösavis med west coast ipor? Är det någon av er läsare som har bättre koll än jag?

 

3 reaktioner till “Tyska bryggeridöden – en myt?

  1. Tack för tipset, jag har ramlat på sidan innan men inte riktigt brytt mig så mycket att jag klickat på rubriken nya bryggerier. Sedan får man väl fundera på om ett bryggeri som startade 1998 ska räknas som nytt längre. Hur som helst, jag gjorde några synnerligen slumpvisa nedslag bland de nya bryggerierna och det visade sig vara övervägande klassiska tyska sorter de producerar. Endast enstaka IPA, ingen imperial stout eller alkoholstarkare öl om man räknar bort dubbelbockarna. Jag tolkar det som att det faktiskt finns en återväxt inom det klassiska även i Tyskland.
    Sedan hittade jag ett häftigt bryggeri ombord på kryssningskepp om jag inte har missupfattat.har man bryggt ombord på skeppet sedan 2010 och renar saltvatten som sedan återmineraliseras. Coolt, nästan så jag skulle vilja börja kryssa?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s