Att hälla upp öl – Ölresan

En bra sak med TV-programmet var att jag äntligen fick med mig de övriga på att göra ett test som jag länge ha velat få testa. Upphällning av öl. Klart övertygad om att det gör skillnad så skulle jag nu få det testat i större skala än bara mig själv. Pilsner Urquell var ölen som fick bli testobjekt. Dels för att inspirationen hämtades från TV-programmets tjeckiska inslag om hur det tar generationer att bli en bra upphällare men även för att tjeckisk pilsner sägs vara en öl som verkligen tjänar på att hällas upp i tre steg. Steve har arbetat några veckor på någon holme i den västsvenska arkipelagen en sommar och fick då gå igenom kursen hur man häller upp öl. 45º vinkel fram till sista skvätten då man vinklade upp glaset och hälde så man fick en fin skumkrona. En fegishälning som ger maximalt med öl på minimalt med tid. Denna upphällnings radition skulle nu ställas mot att man med hög båge hällde upp ölen och lät den skumma kraftigt, låta skummet sjunka och sedan fylla på två gånger till. Lite tidsödande men kanske värt besväret? Svaret var att vi alla upplevde ganska stor skillnad beroende på hur fegt eller hur skummit man hade hällt upp ölen. Skillnader som vi beskrev i olika aromer, olika munkänslor och även olika förändring hos ölen över tid. Vår slutsats blev att man måste lära känna sin egna smak och välja att hälla upp ölen efter den. Jag själv tyckte att ölen tjänade på mindre kolsyra och att aromerna blev mera jordiga när man skummade ölen kraftigt. Beskan blev något kärvare men eftersmaken blev kortare. Inte helt oväntat blev ölen avslagen fortare men med avslagenheten så kom det en härlig maltig dominas i ölen som jag annars inte känner. Däremot så tappade den av den härliga friskhet som man ibland är ute efter. Jag kommer inte att skumma ölen kraftigt om det är en frisk, törstsläckande, svalkande känsla jag letar men från mitten av september fram till mitten av maj kommer jag säkerligen att hälla kraftigt även i fortsättningen. Hur häller du själv upp ölen? Eller dricker du den direkt ur flaskan?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s