Jag, Uffe Karlström, en intresserad människa

Okej, nörd då men eftersom jag är lite gammaldags och baksträvande så vill jag hellre kalla mig för entusiast eller kanske fantast eller varför inte intresserad. Intresserad har jag varit i större delen av mitt liv skulle jag vilja påstå. Det är svårt att se någon riktig startpunkt eller specifik händelse som man skulle kalla vändpunkt. 6842 olika gummisnoddar (nej jag vet faktiskt inte hur många det var) är inte unikt och handlar mera om samlande. Många människor smalar saker men jag gör en viss gradskillnad mellan samlande och intresset att veta.

Förra veckan fick jag chansen att utöka mitt vetande. Jag var på utbildning om ost. Det finns givetvis anknytningar mellan ost och inte minst öl men även whisky men den stora anledningen till att jag var på utbildningen var att jag skulle utveckla och bredda utbudet av mina föreläsningar på Wrågården. Wrågården är en restaurang som ligger några kilometer utanför Falköping. Det är en gård där ladugården ombyggd till restaurang. På senare tid har de haft en hel del konferensgäster. I samband med konferenser är det inte alltid passande med varken öl eller whisky.

Det blev en lyckad för och eftermiddag där jag kommer på mig själv att må prima. Hur jag njuter helt enkelt över att få reda på saker. Inte minst detaljer är något som jag gärna fixerar vid. Värmer man upp mjölken till 72 eller 73 grader. Är det penicillium roqueforti även i Kvibille, vad använder man för verktyg för att sticka ned i blåmögelostarna så att möglet kan utvecklas, måste man använda okryddad sprit till en kittad ost, vilket tryck använder man när man sprutar in whiskyn i whiskycheddar? Fyra timmar går bara allt för snabbt och den gamla sanningen om ju mera man lär sig desto mera vill man veta. För varje fråga som fick ett svar så dök det upp flera nya. Och inte minst en lust att få göra ost själv. En och annan färskost har jag gjort men ingen ost där jag har fått mjölken att koagulera. Det får bli någon gång men jag har helt enkelt fått ytterligare en inriktning i mitt nörderi.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s