Mera från den underbara mässan

Jag är med i en förening som heter Skandinaviska Ölskribenters Förening och på uppdrag av den hade jag pysslat ihop två mindre event. Nu ska vi kanske inte ta i här för om sanningen ska fram så mitt i arrangörskaoset så hamnade vi tre skribenter i ett litet undanskymt rum med Mikael ”Dugge” Engström på fredagen och sedan Claes Wernersson på lördagen. Det blev två mycket bra samtal som började med någon slags röd tråd men som båda två spårade ur så där perfekt lagom och kom att handla om öl i största allmänhet.

Dugge och Claes är två helt olika personligheter med olika ingång till ölbryggerinäringen. Mikael Engström berättade att han hade läst allt han kommer över om öl i närmare tre års tid, planerat de sex första recepten till Göteborgssviten, fixat etiketter och där efter börjat bygga bryggeri för att lära sig göra öl. I april 2005 stod bryggeriet klart i Mölndal och det hela rullade igång. En lyckad utveckling kan man gott tala om från det lilla bryggeriet till dagens som har en maximal kapacitet på cirka 900 000 liter per år vilket man inte alls nyttjar själva i dagsläget utan det finns möjlighet för Electric Nurse och andra bryggare att få bryggplats.

Vad bra jag är på att ta foton? Det närmaste jag kom var detta kortet på Electric Nurse, d.v.s. Peter Robertsson och Ida Engström
Vad bra jag är på att ta foton? Det närmaste jag kom var detta kortet på Electric Nurse, d.v.s. Peter Robertsson och Ida Engström I övrigt inte ett kort på Dugge eller montern eller ölen.

Vi ägnade en del av samtalet till flytten av bryggeriet, de problem man får och de lösningar man valde. Dugge förklarade att de var Systembolagets volymer som fick honom att till slut ta steget till nybygge men det började med en tjatig krögare. Hkrögaren ville ha en Dugge Lager på sin restaurang och tillslut gick man med på detta. Det provbrygdes och brygdes och plötsligt hade Ale- & Porterbryggeriet sin första lageröl. Samtidigt efterfrågade Systemboalget en ny svensk lagersort och mest för att få lite feedback så skickade man in till offertprovningen som man sedan vann. Här började då det praktiska spörsmålen. Dugge-bryggeriet kunde då producera cirka 90 000 liter per år men Systembolaget beräknade/krävde att man skulle kunna leverera 300 000 liter. Det blev lite samtal fram och tillbaka och man fick hjälp av andra bryggare vilket Systembolaget inte hade invändningar emot. Därför bryggdes Lager No 1 hos Slottskällan, Sigtuna och även belgiska De Proef. Ganska snart insåg man att man stod i ett vägskäl. Antingen måste vi fortsätta att leta plats hos andra så fort vi kommer in på Systembolagets fasta sortiment eller så måste vi bygga ut. Åter igen dags att börja planera alltså, plats skulle hittas, bryggverk designas och beställas och alla andra detaljer som man måste fundera på. ”Vad måste man inte tänka på?” svarade Dugge på min fråga om vad en flytt innebär. Plats givetvis och man tittade runt i Mölndal och funderade ett tag på någon av de gamla vackra kvarnbyggnaderna som finns runt Mölndalsån men inte minst logistiken med inkommande och avgående transporter är krångliga där. Istället blev det en hangarliknande byggnad i Landvetter med gott om plats för utbyggnad om det någon gång kommer att behövas. Vi kommer aldrig behöva flytta på oss igen skrattar Dugge på frågan om hur många år det dröjer innan vi ser nästa Dugges bryggeri.

Före jul 2011 bryggde man alltså sista satsen i Mölndal och sedan satte man igång med Landvetterprojektet. Det dröjde dock till april innan man äntligen fick börja provbrygga det nya 3000 liter stora kinesiska bryggeriet. Precis som Södra Maltfabriken så har alltså Dugge valt att köpa från Kina och priset är en betydande faktor. Dugge är väldigt nöjd med sitt köp även om han påpekar att man måste vara väldigt duktig på att specificera sin beställning men det tror han inte är någon skillnad var man än köper ifrån. Den stora missen var lakningsplåtarna som inte fungerade och redan efter tre, fyra bryggningar gav man upp och beställde nya sådana. Temporärt, nja under fyra månader alltså, så fick man alltså först mäska, sedan föra över mäsken till två separata lakningskärl för att sedan återföra till vörtkokaren. Lite krångligt och man var väldigt nöjd i augusti förra året när de nya plåtarna äntligen kom och de har fungerar fint.

En annan omställningsprocess är att justera recepten. Ett större bryggverk ger bättre utbyte, inte minst från humlen men där anser man sig ha hittat rätt och man koncentrerar sig på att skapa nya godingar som t.ex. HippoFæ som kommer på bolaget i juni och dessutom får Electric Nurse in både sin Pale Ale och DIPA.
Ny festival blir det på bryggeriet även i år. Dock inte körfestival även om en av körerna kommer vara med. Bohuslän Big Band, Peter Harrysson, nya special öl. 24:e augusti är ett datum värt att boka i almanackan.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s