Tio bra pubar – del 2, de andra fem pubarna

Vi fortsätter vår odyssé runt bra pubar i London. Jag passar på direkt att påminna om att det finns massvis med andra bra pubar också. Ett ställe som jag letar information på är Des de Moors sida. Internet är en oändlig källa att ösa ur som bekant.

The Cheshire Cheese, 5 Little Essex Street, Fleet Street
Knappast den vanligaste puben att hamna på en tiobästalista. Själv så blandade jag ihop den med ”Ye Olde” Cheshire Cheese som också ligger i närheten och det var bara en slump att jag tittade in. Just denna namnsammanblandning är en av de få saker som jag inte gillar med puben, annars gillar jag att den har en nästan småstadsaktig atmosfär, att man kan få sitta i lugn och ro och att så många av gästerna på puben verkar vilja prata med oss turister. Dessutom kan man spela traditionella pubspel i källaren även om de vid mitt senaste besök fick leta länge innan de hittade Penny-mynten till Show Ha’Penny. Fyra fatöl från halvstora regionala bryggare landet runt vanligen bland kranarna. Ibland Londontema men det är så besvärligt och dyrt enligt barpersonalen.

Prospect of WhitbyThe Prospect of Whitby, 57 Wapping Wall, Wapping
En publista utan en äkta Themsenpub kan inte jag ta allvarligt och även om båttrafiken på Themsen lämnar en hel del att önska numera med alla sina turistbåtar så kan man inte undgå att känna historiens vingslag. London var en hamnstad en gång i tiden och fortfarande hittar man små fragment av det. Det är klart att en pub med anor från 1500-talet ger ett visst anslag. Innan den brann ner på 1700-talet så kallades den för Devil’s Tavern och hade ett tvivelaktigt rykte precis som sina besökare. Puben gör ibland gällande att det var här som den berömde domaren Jeffrey’s åt middagar medan han tittade på hängningar. Krister Larsson avfärdar dock detta i sin utmärkta pubbok. Det var inte heller här som han tillfångatogs utan detta skedde en bit uppströms vid en annan utmärkt pub, Town of Ramsgate. Inte heller stämmer det att puben skulle vara Englands äldsta flodpub. Det finns flera andra runt om i landet som är äldre och på andra sidan Themsen ligger The Mayflower som mera troligt innehar den titteln. Lite synd att de kör med dessa turistiska förförarknep för det behöver de inte. Puben i sig räcker gott. Namnet har puben fått ifrån kolskeppet som hade sin ankringsplats precis bredvid. The Prospect of Whitby gick på koltaden mellan London och Whitby. Puben är mörk, murrig och härligt långsmal. Baren byggs upp av gamla ölfat och har en blybeklädnad. Taket stöttas upp av återanvända skeppsmaster och stolarna är nedsuttna. Allt detta väger upp den lite onödiga replikan av galgen. Att sitta uppe på balkongen, i solskenet, med en bra pint, oslagbart helt enkelt!

The Rake, 14 Winchester Walk, Borough Market
Nu är det rustik miljö i ordets rätt bemärkelse. Inget romantiserande här utan rustik bara för att man väljer att fokusera på annat, nämligen ÖL!!! Bra utbud på fat men fantastiskt flaskutbud. Bara att välja och vraka och ärligt talat så är det bara vädret som kan driva iväg en ölfantast från detta underbara ställe. Är man på besök under den mindre kalla delen av året går det säkerligen bra men övrig tid så kan snålblåsten och trängseln få mig att välja en annan pub. Jag hittade många bryggerier som jag skulle ha velat pröva. Så många bryggerier, så många öl. Inte bara Engelska men det är dessa som jag brukar fokusera på. Oakham, Dark Star, Samuel Smith’s… listan kan göras lång, väldigt lång. Passa på att pröva de Londonbryggerier som du inte kommer besöka.

The Red Lion, 2 Duke of York Street, S:t James’s
Man skulle kunna göra en lista med bara lejonpubar, i alla fall om man tillåter sig att byta färg ibland. Nu gäller detta en specifik Red Lion som är en Fuller’s Pub och ligger undanstoppad två kvarter från Picadilly Circus. Mitt i smeten alltså men med ett lite oturistigt klientel. Helt okej öl men det är puben i sig och känslan som är anledningen till att jag sätter upp dem på listan. Ett av Londons många Gin Palace när det begav sig vilket syns på den massiva mängden slipade glasrutor, vackra speglar. De har även det där som gör det till en perfekt avslutnings pub en bra kväll. God cider! När man börjar tröttna i smaklökarna och vill ha en torr, frisk avslutning på det hela då är cider perfekt. Det är ingen stor pub men finns det hjärterum så finns det stjärterum och det brukar vara förvånansvärt mindre med folk på baksidan av den U-formade bardisken.

ProvsmakningShip and Shovell, 2 – 3 Craven Passage, Charing Cross
Det är inte en pub utan två som har växt samman under jord. Ett fascinerande faktum som höjer ölets kvalitet en smula. Fast egentligen har det inget med kvalitet att göra varken på ölen eller servicen. När jag var på besök en gång var det tillräckligt lite folk för att jag skulle få en god pratstund med personalen och även om jag inte lyckades få titta ner i källaren så berättade de att ölen på båda sidorna kan vara från samma fat men att det även kan vara från fat öppnade olika dagar. Badger Best på ena sidan kan vara en dag eller två mognare än sin motsvarighet. Inte nog med att puben är unik i utformningen, Ship är givetvis skepp men Shovell är inte felstavat utan kommer från Admiral Sir Clowdisley Shovell. Han navigerade fel och gick själv under tillsammans med sina nio hundra man. Kanske gick skeppet i två delar? Vad han annars ska ha med puben att göra är oklart. Detta är en av sju Badgerpubar i Londonområdet, tre pumpar brukar vara upptagna med deras egna öl medan de har en gäst på den fjärde.

Vilken som helst….

Fast egentligen så spelar det faktiskt mindre roll. Om man undviker de mest nedgångna pubarna så har man trevligt var elst man smiter in. Wheatherspoon, Taylor & Walker, Nicholson’s känns kanske lite plastiga delvis, framförallt den första pubkedjan. Flera av Shepeards Neame som jag har besökt har haft en del att önska men på det hela så är det trevliga upplevelser. Good Hunting, beer brothers (och systrar, farmödrar, svågrar och allt vad ni kan vara)

Beavertown öl å en tunna

2 reaktioner till “Tio bra pubar – del 2, de andra fem pubarna

  1. Vilka kanontips även om jag inte imponerades av Prospect of Whitby sist. Inredningen och utsikten ja, men servicen var urusel med dålig engelska och klientelet mest högljudda lager louts. Blev jättebesviken.

  2. Det där med engelskan är ett problem på vissa pubar och Prospects största tillgång är läget. Kan tipsa om The Dove (19 Upper Mall Hammersmith) eller Town of Ramsgate (62 Wapping High Street) om man vill pröva andra Riverside pubar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s