Gravöl hos Södra Maltfabriken

Södra MaltfabrikenVissa bryggerier ligger vackert medan andra inte gör det. Södra Maltfabriken hör till inte sidan bland bryggerierna. I vad som kändes som utkanten av ett industriområde i Haninge i ett typiskt industrihus står det kinesiska mästerverket till bryggverk. Det gråmulna vädret hjälpte knappast upp det dystra intrycket som omgivningen gav. Jag vet inte om det faktum att de är grannar med en begravningsfirma påverkar men ett gråkallt intryck fick jag när jag tillsammans med några andra ölskribenter besökte bryggeriet i samband med Skandinaviska Ölskribenters Förenings årsmöteshelg. Begravningsfirman har tagit över delar av Södras lokaler och bakom den nya betongblocksväggen som delar av lokalen står passande nog tio pallar öl som väntar på att få gå i graven eftersom de inte håller måttet. Mera om den plastiga smaken senare.

Magnus berättar om sitt bryggeri, Södra MaltfabrikenInne i bryggeriet spreds sig dock den välbekanta bryggeridoften med en blandning av maltaromer, jäsaromer och lukten av rostfritt stål. Magnus Mårdberg som tog emot oss var väldigt ärlig med att de var mycket väl medvetna om riskerna med att beställa bryggverk från Kina och att man hade fått ett bättre bryggverk om man hade valt en tysk leverantör. När man började begära in offerter från olika tillverkare 2010 så tittade man inte bara på Kina och Tyskland utan även övriga europa och USA. Lite varnade var man av t.ex. Nynäshamn som har viss dålig erfarenhet efter en jästank som rostat pågrund av dålig kvalitet på det rostfria materialet. Priset var dock avgörande och väl medvetna om att de säkerligen skulle få ersätta en hel del detaljer på utrustningen så gick man vidare. I månadsskiftet april maj 2011 kom bryggverket, åtta jästankar och en icke engelskspråkig installatör och man kunde börja bygga upp bryggeriet. Man prövade sig fram i det direktvärmda mäskkärlet och upptäckte snart att det med gas direktuppvärmda mäskkärlet gav ifrån sig i viss rökig ton på ölen. För stark värme och omrörare som inte når ner i botten är den troliga orsaken och man fick byta teknik och kör nu med enbart infusionsmäskning. Även i lakkärlet har man haft problem. Bädden satte igen sig och lakningen tog evinnerlig tid. Genom att byta till en starkare motor och genom att spola lakvattnet underifrån så kan man numera laka ur 2000 liter vört på cirka två timmar. Varmvatten tanken som levererades har man ännu inte installerat, den visade sig dessutom var på nära tusen liter mindre än vad som hade beställts. I september 2001 kom ytterligare fyra jäsningstankar samt tappningsmaskinen och man kände sig redo. Nu skulle det bli rock ‘n’ roll och massor av spännande öl men snart insåg man att man hade en konstig felsmak av plast i sin öl. Många provade och kom med förslag på var felet kunde vara men inte förrän Mats Krantz, pensionerar bryggeritekniker från Pripps, konstaterade utrustningsfel. Första steget var att brygga bara vatten rakt igenom hela produktionskedjan och eftersom plastsmaken var kvar visste man att det var utsrustningen som var fel. Sedan följde ett drygt arbete med att byta packningar, plocka isär värmeväxlare och annat pyssel innan man kom fram till en slang som gav ifrån sig plastsmaken. Nu är den bytt och i alla fall jag kände ingen plastsmak, varken hos den lager eller hos Ipn som vi fick provsmaka direkt ur tankarna. Det är från detta missödet som det nu står tio pallar öl och väntar på destruktion.

En annan rest från initiala utrustningsproblem som finns kvar är de cirka 200 kinesiska plastfaten. Problemen med dem var dels att kopplingarna inte höll särskillt bra utan de började läcka men även att de på utsidan är stora som 70-80 litersfat men bara rymmer 30 liter. Ingen krog har plats för dem helt enkelt. Så om någon händig hembryggare vill ha fat så är det bara att komma och hämta. Annars kanske det blir flytbojar av dem. Dagen för vårt besök ägnaden Magnus annars åt att förbereda för den nya tappningsmaskinen som de har investerat i. Den som kineserna levererade är ganska långt ifrån att presetera de 2000 flaskor i timmen som var lovat. Med ungefär 500 flaskor i timmen så tar det en full arbetsdag att buteljera en tank och det håller inte i längden. Den nya maskinen kan klara av upp mot 11000 flaskor i timmen men riktigt den kapaciteten behöver inte Södra Maltfabriken ännu så de väljer att inte investera i en automatiserad packningsdel utan siktar på att lyfta flaskorna för hand. 2012 år produktion landade på dryga 10000 liter men i år hoppas man på att producera 60000 liter. Affärsplanen är att växa med hjälp av krogar i Stockholm och Systembolaget försäljning av lokalproducerade varor och med delvis utbytta bryggverksdelar!

Förberedelse för provsmakning av öl, Södra MaltfabrikenSödra Maltfabrikens Lager
Denna lager är riktad mot medelkonsumenten som vill ha något lite mera smakrikt och med lite mera sidovärde än en massproducerad lager. Man jäser den med safelager 3470, bitterhumlen är Bravo och sedan fyller man på med Sazs och Cascade. Det är en lite råare lager och den känns lite oslipad. Lite gräsigt vegitativ. Magnus berättade att det är den ölen de är minst nöjda med själva. Jag trodde först att den inte var tillräckligt lagrad men den hade legat på tank sedan före jul så där i låg nog inget mera att hämta. 5 poäng

Deras Nya Pale Ale
De arbetar lite med receptet och det vi fick smaka direkt från tanken var en fruktig, aromförsiktig pale ale med tropiska frukter, medel sötma. De skulle nu bättra på aromen med en rejäl torrhumling på ölen av Coloumbus och Amarillo. 1 mars hoppas de att den ska finnas tillgänglig i beställningssystemet för lokalproducerade öl. Jag ger den ingen poängbedömning eftersom den inte var klar men en lovande öl var det och jag återkommer när jag har prövat den igen.

Avslutningsvis vill jag rikta ett stort tack till Magnus för ett mycket givande och öppenhjärtligt besök som han bjöd oss på.

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s