Retry Highland Park och funderingar till flaskstorlek

Whisky handlar mycket om storlek. Flaskorna kommer i en liters, vanliga 70 centilitrar, halvlitrar, halvrör (35 cl) och även mindre flaskor som 20 cl och 10 cl? Sedan finns det samples, ofta något man har fått/bytt/köpt av någon. Varför har då storleken sådan betydelse? Flera faktorer men i mycket handlar det om priset. En Clan MacGregor för 209 kronor ruinerar inte någon och jag tror inte att 409 kronor för en tioårig Talisker anses som något orimligt för någon men vill man pröva olika olika whiskkysorter så köper man troligen hellre Classic Malts Coastal Collection för ungefär samma peng (399 kr) och får då testa Talisker 10 samt tolvåringen från Clynelish och Caol Ila. Visserligen blir det 10 cl mindre whisky men tre gånger så mycket nöje.

Sampleflaskor Highland ParkFör några år sedan så var vi ett gäng som med regelbundenhet köpte tre, fyra flaskor tillsammans och delade på 14 personer. Då får man 5 cl att provsmaka vilket är ganska lagom. Det blir 3-4 provsmakningar på ett sample då. Med lite mera standardbetonad whisky så landade priset på 150-200 kr. Med stigande erfarenhet så vill man ge sig på mera exclusiva/avancerade/speciella/överprisade sorter vilket har gjort att samplestorleken har krypit ned. Det minsta har handlat om enstaka centilitrar och då för prisets skulle. Nu är det sällan jag tar sådana sample för de är lite tråkiga tycker jag. Jag vill gärna ha 1½ centiliter i glaset som minst och helst ska samplet ligga på 3 cl. Detta av två anledningar. Dels har man möjlighet att pröva om whiskyn. Man testar whiskyn vid ett tillfälle och kan sedan efter några dagar/veckor/månader pröva vad man tycker om den igen. Den andra anledningen är om man får oväntat besök så kan man då bjuda på en lite nischad dram och gästen får lite i glaset. Pröva att dela upp en centiliter i två glas får ni se.

Highland Park
Jag prövade om mina intryck av Highland Park fast med den skillnaden att jag hade skaffat ett nytt sample av 18-åringen samt kompletterade med ett sample från SMWS. Inga större skillnader i mina bedömningar förutom att jag höjde betyget betydligt på 18-åringen. Detta visar att man ska vara lite försiktig med att dra allt för stora växlar på ett enstaka sample. Jag drar åter igen slutsatsen att allt som är single cask och specialbuteljerat inte alltid passar mig i smaken. Den 11-åriga 3rd Rare Malt Tour For Maxxium Belgium t.ex. Är inte värd sina 130-180 euro som den har kostat. Vad den tjugoåriga The Ultimate Oloroso Sherry Butt kostade vet jag inte men det är inget högre odds att man får två flaskor av den 18-åriga som jag gav bara några ynka poäng mindre. 25 åringen ligger högt i båda omgångarna precis som den 28 yo OB Cask 4259 for La Maison Du Whisky men båda två ligger en bit utanför mina 70 cl inköp. Roligt då att få pröva dyrgriparna så här.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s